Over en fjerdedel coronaledige har aldrig tidligere været ledige

Del artiklen:
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), viser i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at en stor del af de ledige under coronakrisen aldrig før har været ledige.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), viser i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at en stor del af de ledige under coronakrisen aldrig før har været ledige. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nye tal bekræfter, at personer på kanten af arbejdsmarkedet rammes hårdest af coronaledighed. Men over en fjerdedel af dagpengemodtagerne i januar 2021 har ikke været ledige før.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Over en fjerdedel af de forsikrede ledige under coronakrisen har aldrig før været ledige, viser nye tal.

Det betyder, at det langt fra kun er personer på kanten af arbejdsmarkedet, der har måttet vinke farvel til kollegaerne siden Covid-19 kom til Danmark for godt et år siden. Tæller man nyuddannede med, har knap 40 procent aldrig tidligere været arbejdsløse. 

I et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg på et spørgsmål stillet af Venstres Hans Andersen, giver beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S) en komplet oversigt over, hvor stor en andel af de forsikrede ledige, der tidligere har været omfattet af dagpengesystemet, og hvor længe det er siden, de sidst var ledige.

Tallene viser, at hele 54.200 personer, svarende til 38,9 procent af de forsikrede ledige i januar 2021 aldrig før har været ledige. Her udgør dimittendledigheden en relativt stor andel på i alt 24.000 personer.

Ser man alene på de ordinære dagpengemodtagere, altså uden dimittendledige, svarer de 30.100 personer, som ikke før har været ledige, til 27 procent af de samlede ledige.

Tallene skal tages med det forbehold, at det ikke kun inkluderer personer, der er blevet ledige siden coronakrisen ramte, men viser det samlede antal dagpengemodtagere i januar 2021. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

null
I svaret til beskæftigelsesudvalget kan man se, at 38,9 procent af de nuværende dagpengemodtagere aldrig før har været ledige.

De sværest stillede rammes også hårdt

Svaret fra beskæftigelsesministeren viser, at de største udslag ligger i toppen og i bunden af tabellen. For mens over en fjerdedel af de ledige har haft en fast tilknytning til arbejdsmarkedet, havde halvdelen af de nuværende dagpengemodtagere været i et andet ledighedsforløb indenfor de sidste ni år, og knap en tredjedel i et andet ledighedsforløb indenfor de seneste fire år. 

Det viser, at personerne, som har været inde og ude af forskellige ledighedsforløb og dermed står på kanten af arbejdsmarkedet, også rammes hårdt af coronaledighed. 

Tallene viser, at coronaledigheden har ramt de personer hårdest, der er relativt nye i deres job, og har samtidig gjort et bemærkelsesværdigt stort indhug blandt personer, der aldrig før har været ledige.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her