Stor forskel mellem kommunerne i antallet af seniorpensionister

Del artiklen:

Mellem kommunerne er der meget stor forskel på, hvor mange personer, der blev tilknyttet den nye ordning om seniorpension i 2020. Se din kommune her.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Nogle kommuner har i 2020 haft væsentligt mere travlt end andre med at tildele seniorpension, der trådte i kraft den 1. januar sidste år, viser tal fra jobindsats.

Det betyder, at seniorpensionen indtil videre er blevet en dyr fornøjelse for nogle kommuner, mens den i andre kommuner ikke har gjort det store indhug i kommunekassen.

Seniorpensionen blev indført af VLAK regeringen kort før valget i 2019, og nu er planen med ordningen, at den skal være et supplement til ordningen om tidlig pension, som S-regeringen gennemførte i efteråret 2020.

Seniorpensionen kan tildeles til folk, der har under seks år til pensionsalderen, har en arbejdsevne på maks 15 timer om ugen, og som har haft mindst 20-25 års beskæftigelse. 

Umiddelbart ser det ud til, at forskellen er drevet af befolkningssammensætningen i kommunen. Det er i overvejende grad de kommuner, der normalt anses som de sværest stillede, der har fået flest seniorpensionister siden ordningen trådte i kraft. Eksempelvis har Lolland Kommune tildelt seniorpension til 33 ud af 1.000 60-66-årige, mens Gentofte Kommune kun har givet seniorpension til 8 ud af 1.000.

Stor forskel i kendskabet

Men der er da også store undtagelser til reglen, og de to yderpunkter, Norddjurs og Struer – som på mange parametre normalt vil være sammenlignelige – viser, at det ikke kun er befolkningssammensætningen, der driver forskellen.

Norddjurs Kommune har tildelt seniorpension til 35 ud af 1.000 60-66-årige, mens kun 6 ud af 1.000 60-66-årige i Struer Kommune har fået tildelt seniorpension i 2020.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Kommunerne har været rundhåndede

Forskellen mellem de to yderpunkter kommer ikke af, at Norddjurs Kommune har været mere rundhåndede i ansøgningerne end Norddjurs Kommune. Faktisk har Struer Kommune givet seniorpension til samtlige ansøgere, der opfylder de formelle krav, mens Norddjurs Kommune kun har givet grønt lys til 94 procent af ansøgningerne.

Samtlige kommuner gav seniorpensionen til mindst 70 procent af ansøgerne, og på landsplan har 93 procent af ansøgerne til seniorpensionen fået tilkendt ydelsen. Dermed er det ikke andelen af tilkendelser ud af antallet af ansøgere, der kan forklare de store forskelle.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her