Dagpengeudspil giver flere penge til ufaglærte og faglærte

Del artiklen:
- Det er ikke et beløb, man bliver millionær af, men det er stadig bedre end ingenting, siger Jesper Meinecke, der bor på Amager med sin datter.
Fotograf: Privat, Fagbladet 3F/

FH’s dagpengeudspil vil kunne give højere dagpenge til tre ud af fire af 3F’s medlemmer. Jesper Meinecke, der kom på dagpenge i januar efter 38 år i Kastrup Lufthavn, er en af dem.

Af Ritzau, [email protected]

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Efter mange års udhuling af dagpengesystemet præsenterede en enig fagbevægelse i weekenden sit bud på, hvordan systemet kan rettes op.

Forslaget går på, at har du været medlem af en a-kasse og har arbejdet mindst to ud af de seneste tre år, skal dagpengene sættes op de første tre måneder. Desuden skal der sættes en prop i den generelle udhuling. I dag får halvdelen af alle lønmodtagere kun dækket halvdelen af deres løn, hvis de kommer på dagpenge.

Forslaget vil kunne komme en meget stor del ufaglærte og faglærte til gavn. Det skriver Fagbladet 3F.

En af dem er Jesper Meinecke, 56. Han er en af de mange, der blev fyret fra Kastrup Lufthavn, efter først 38 år i alt med at laste post, fragt og bagage. Efter en opsigelsesperiode har han nu fået dagpenge siden januar. Jesper Meinicke havde en god løn på cirka 32.000 om måneden plus tillæg og pension, så hvis det nye forslag var indført, ville han have fået 4.000 kroner mere i dagpenge, oveni den nuværende max-sats på cirka 19.300 kroner om måneden.

– Det ville jeg selvfølgelig være glad for, det er klart. Det siger man jo ikke nej til. Det er ikke et beløb, man bliver millionær af, men det er stadig bedre end ingenting, siger Jesper Meinecke, der bor på Amager med sin datter.

– For mig er det fint nok, men er man en større familie, er det ikke vanvittigt meget.

Selv om han har haft en nedgang i indtægt, klarer han sig indtil videre. Blandt andet har han fået noget tilskud til datterens privatskole. Samtidig har han ligesom mange andre danskere ikke brugt særligt mange penge, fordi alting har været lukket ned.

– Men når vi for eksempel skal i Tivoli igen eller ud og spise, så forsvinder pengene jo hurtigt. Og så vil jeg helt sikkert kunne mærke det, siger han.

Jesper Meinecke har på et tidspunkt overvejet at købe en privat lønsikring. Men han syntes alligevel ikke der var penge til det på det tidspunkt, da hans ekskone studerede.

Til gengæld tænker han på fremtiden, for som ledig bliver der ikke indbetalt ret meget til pension eller fritvalgskonto. Det er jagten på et nyt arbejde, der fylder mest.

– Jeg forstår godt, når de siger, at man skal hurtigt ud og i gang igen, siger han.

En baggrund for forslaget om højere dagpenge er netop at gøre systemet mere attraktivt for lønmodtagere som Jesper Meinecke, der har haft en god løn og betalt til a-kasseforsikringen i mange år. Derfor er forslaget også målrettet for lønmodtagere, der som minimum har arbejdet nogle år.

Tanken om at lave en ”trappemodel”, som giver flere dagpenge når man lige er blevet ledig, er ikke ny. I 2014 fremlagde Det Økonomiske Råd i vismandsrapporten i efteråret en model, hvor forsikrede ledige i de første måneder får en 25 procent højere maksimal dagpengesats, forudsat at man forud havde haft ”en stærk beskæftigelseshistorik”. Arbejde i for eksempel mindst 90 procent af tiden i tre-fem år.

Også dengang var pointen at gøre dagpengesystemet stærkere for kernetropperne på arbejdsmarkedet. I Jyllands-posten siger tidligere overvismand Michael Svarer, at man skal være opmærksom på, at høj tilslutning til dagpengesystemet er en fundamental del af den danske arbejdsmarkedsmodel. Han kaldet det for et godt forslag, men finansieringen er et politisk valg, siger han.

Eva Obdrup, forretningsfører for 3F’s a-kasse, mener at udspillet er et godt skridt på vejen til et bedre dagpengesystem.

– Forslaget vil gavne rigtig mange af vores medlemmer. I gennemsnit vil 3F’s medlemmer kunne hente cirka 3.600 kroner ekstra om måneden i de første tre måneder. Det synes jeg godt, vi kan være bekendt, og det vil være et pænt løft for mange, siger hun.

Redaktionel kontakt:

Peter Cristian Nielsen

tlf.: +4541101994

e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)