Antallet af sygedagpengemodtagere er steget i 97 kommuner

Del artiklen:

Næsten alle kommuner havde en stigning i sygedagpengemodtagere på over 25 procent i 2020, men der er alligevel stor forskel mellem stigningerne. Se tallene for alle kommuner, her.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk
og Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Selvom antallet af sygedagpengemodtagere steg drastisk over hele landet i 2020, er der stor forskel mellem kommunerne på, hvor meget antallet steg i løbet af året.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik for den kommunefordelte ledighed i 2020. Især Vejen og Helsingør kommuner blev blæst bagover af stigningen, hvor antallet af sygedagpengemodtagere er steget med henholdsvis 139 og 127 procent, og er altså mere end fordoblet.

Dermed ligger de to kommuner langt fra de ti kommuner, der har haft en stigning på under 33 procent. I kun en kommune har der været et fald i antallet af sygedagpengemodtagere i 2020. Det skete i Læsø Kommune, hvor der i slutningen af året var én person mindre på sygedagpenge end i slutningen af 2019.

En stor del af stigningen i sygedagpengemodtagere på tværs af landet skyldes, at Folketinget har forlænget sygedagpengeperioden fem gange under coronakrisen. Det betyder, at mens der kommer nye syge til, er der mange med kroniske sygdomme eller langvarige forløb, der bliver forlænget på sygedagpenge i stedet for at komme i jobafklaring. Den seneste forlængelse gælder til 30. april.

Læs også:
Forlængelser af sygedagpenge koster spildte kræfter i jobcentre

En anden teknisk forklaring på stigningen er, at arbejdsgiverne under corona ikke betaler de første 30 sygedage. Derfor skal kommunen fra første dag betale refusion til arbejdsgiverne. Det har betydning for antallet af mange korttidssyge, herunder med dem, der har mere ukomplicerede coronaforløb.

Endelig melder kommuner også om en stigning i corona-relateret sygdom.

“Sundhedspersonalet er overbelastet, men der er også andre grupper af lønmodtagere, der er følelsesmæssigt belastet og sygemelder sig med stress, bekymring, frygt, og ‘helbredsangst’ i forbindelse med covid-19. Vi ser også ser en stigning i fleksjobbere, som sygemelder sig,” sagde kontorleder for Job og Helbred i Aabenraa Kommune, Helle Hockerup, til NB-Beskæftigelse i begyndelsen af marts.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her