Flest modtagere af midlertidigt børnetilskud i yderkommuner

Del artiklen:

Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor mange personer, der modtager det midlertidige børnetilskud. Se tallene for din kommune her.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk
og Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk
og Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Det er især forældre i yderkommunerne, som modtager det midlertidige børnetilskud, som regeringen og dens støttepartier indførte for at hjælpe familier, hvor forældrene er ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet i et svar til Folketinget er Guldborgsund den kommune, hvor relativt flest modtager tilskuddet. Her er der 24,9 (omregnet enhed) forældre, som modtagere tilskuddet per 1.000 0-14-årige. Herefter følger Odense og dernæst Guldborgsunds to nabokommuner, Lolland og Vordingborg.

En modtager kan få tilskud til et eller flere børn, og derfor vil andelen af børn, som modtager tilskuddet kunne variere afhængig af, hvor store familierne er i de enkelte kommuner.

Den modsatte ende af listen tilhører primært kommuner rundt om København, hvor Vallensbæk har færrest modtagere i forhold til antallet af børn. Her er der blot 3,2 modtagere af børnetilskuddet per 1.000 0-14 årige. Solrød, Gentofte og Lejre kommuner indtager de efterfølgende pladser på listen.

Da den socialdemokratiske regering i 2019 præsenterede det særlige børnetilskud, blev det kritiseret af stemmer fra højrefløjen, der pointerede, at den nye ordning ville tilgodese ikke-vestlige indvandrere. Dog tyder intet på, at et sådan mønster skulle gøre sig gældende, når man ser på de nyeste tal.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, fastslår over for NB-Kommune, at der da heller aldrig har ligget en sådan bagtanke bag børnetilskuddet:

“For os handler det særlige børnetilskud om at gavne den gruppe af børn, der i dag vokser op i udsatte familier med meget dårlig økonomi. De er en del af den statistik, der viser, at bedrøvende mange børn i dag vokser op i, hvad man under danske forhold må kalde børnefattigdom. Det er skidt for de børn, og det er det uanset, om de har etnisk dansk eller efterkommerbaggrund,” siger Jesper Petersen og fortsætter:

“Tilskuddet er farveblindt. Men oversigten viser en geografisk skævhed i Danmark, der på nogle måder minder om den, vi desværre kender så godt fra andre opgørelser.”

Selvom ordningen nu har fungeret i over et år, afviser Jesper Petersen, at børnetilskuddet skal blive til mere end en midlertidig ordning:

“Børnetilskuddet er midlertidigt. Det er fortsat regeringens politik og mål at gennemføre en gennemtænkt ændring af ydelsessystemet, så balancen findes bedre end hidtil – at der er tilskyndelse og gevinst ved at være i beskæftigelse, samtidig med at vi har et sikkerhedsnet, hvor vi tager et større socialt hensyn til børnefamilier end under den tidligere Venstre-ledede regering.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her