Trods corona: Antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt i 2020

Del artiklen:

Selvom 2020 var hårdt præget af covid-19 og de medfølgende økonomiske konsekvenser, faldt antallet af kontanthjælpsmodtagere i 2020 med knap 4.000 personer.

Af Peter Risager, [email protected]

Selvom covid-19 og de medfølgende nedlukninger af samfundet ramte samfundsøkonomien hårdt i 2020, så faldt antallet af kontanthjælpsmodtagere med næsten 4.000 personer i årligt gennemsnit i 2020 i forhold til 2019.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der i dag har offentliggjort modtagere af kontanthjælpsydelser for december 2020, hvilket betyder, at vi nu har det samlede billede for 2020.

Tallene viser, at selvom covid-19 fra februar til maj var skyld i en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere på knap 6.000 personer, så blev tendensen vendt over sommeren og efteråret, og niveauet er nu væsentligt lavere, end det har været de seneste år.

Fra maj til december faldt antallet af kontanthjælpsmodtagere med over 11.000 personer, og der var ved udgangen af 2020 kun 113.779 personer, som modtag kontanthjælpsydelser. Ved indgangen af året var der 120.605 modtagere af kontanthjælpsydelser.

Det betyder, at selvom man indregner stigningen fra foråret, så har der som månedligt gennemsnit for hele året været et fald på 3.914 personer. Det svarer til et fald på 3,2 procent.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Vigtigt at overveje, hvor de er forsvundet hen

Ifølge cheføkonom ved AE-rådet, Emilie Agner Damm, er der flere forbehold, man skal tage ved tallene, men hun medgiver, at tallene umiddelbart virker overraskende.

“Det virker jo kontraintuitivt, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet i 2020, men fra 2015-2016 er der faktisk sket et årligt fald, så det følger en allerede eksisterende tendens. Det man så kan se, er at graden af faldet ikke har været lige så stort i 2020, så der sker en opbremsning i den faldende tendens,” siger hun. 

Hun peger også på, at faldet kan skyldes andre bevægelser i beskæftigelsesindsatsen.

“Forlængelse af dagpengeperioden kan være en del af forklaringen på, hvorfor der er et fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere.”

Emilie Agner Damm mener samtidig at det er vigtigt at undersøge, hvor personerne er forsvundet hen, fordi det ikke er givet, at tallet udelukkende viser, at flere er kommet i arbejde. 
“Det er også vigtigt at overveje hvad de har forladt systemet for. Er det fordi man er kommet i arbejde, eller er det fordi man i stedet nu modtager førtidspension?,” siger hun.

I maj får AE-rådet tal, der viser, hvilken indkomsttype, som personer, der har forladt kontanthjælpssystemet nu får i stedet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her