Kommunerne skal samlet betale 1,3 mia. kr. til staten i efterregulering

Del artiklen:

Til sommer sender staten en samlet regning på 1,3 milliarder kroner til kommunerne som efterregulering af beskæftigelsestilskud. Se her, hvor meget hver kommune skal betale.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunerne må samlet forberede sig på en samlet regning fra staten på 1,3 milliarder kroner, fordi kommunerne har fået for stort et beskæftigelsestilskud til forsikrede ledige. Og der er store forskelle på, hvor hårdt kommunerne bliver ramt.

Mens især en række jyske kommuner slipper med at betale godt 100 kroner tilbage til staten pr. indbygger, så skal en række kommuner i hovedstadsområdet og på Sjælland forberede sig på en regning, der er tæt på eller væsentligt over 300 kroner pr. indbygger.

Det fremgår af den prognose for efterbetalingerne, som KL netop har sendt til kommunerne.

Forklaringen på, at alle kommuner skal betale penge tilbage er, at størrelsen på beskæftigelsestilskuddet for 2020 blev forhøjet som led i kommuneforhandlingerne i juni måned, hvor coronakrisens hærgen skabte frygt for en kraftig vækst i antallet af forsikrede ledige.

Derfor fik kommunerne ekstra 5,5 milliarder kroner ekstra i beskæftigelsestilskud ved den såkaldte midtvejsregulering. Det viste sig hurtigt, at det ikke gik helt så galt som ventet, og derfor endte kommunerne kun med at få ekstraudgifter omkring 4,2 milliarder kroner ifølge de foreløbige regnskabstal.

I kortet nedenunder kan du se, hvor meget hver kommune skal betale, og hvor meget det udgør pr. indbygger.

2021 er det sidste år, kommunerne får en efterregulering af beskæftigelsestilskuddet, fordi udgifterne til forsikrede ledige fra og med første januar 2021, er en del af kommunernes generelle tilskud fra staten. Dermed afskaffes det særlige beskæftigelsestilskud.

Læs også:
Forstå beskæftigelsestilskuddet på tre minutter

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her