‘Jeg accepterer ikke, at revalidering skal bruges som sidste mulighed’

Del artiklen:
(Arkiv) Enhedslisten vil presse på i både Folketing og kommuner for at forbedre muligheden for revalidering, siger Jette Gottlieb, der er arbejdsmarkeds- og kommunalordfører for partiet.
(Arkiv) Enhedslisten vil presse på i både Folketing og kommuner for at forbedre muligheden for revalidering, siger Jette Gottlieb, der er arbejdsmarkeds- og kommunalordfører for partiet. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

På trods af beskæftigelsesministerens afvisning, vil Enhedslisten presse på for at forbedrede muligheder for revalidering. Det vil ske både i Folketinget og i kommunerne, siger partiets arbejdsmarkeds- og kommunalordfører.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Enhedslisten vil fortsat arbejde for, at revalidering bliver brugt mere i den aktive beskæftigelsesindsats, selvom regeringen ikke vil ændre på lovgivningen. Det vil ske både i Folketinget og i de kommuner, hvor partiet har byrådsmedlemmer.

Det siger arbejdsmarkeds- og kommunalordfører Jette Gottlieb til NB-Beskæftigelse.

“Revalidering er et af de absolut vigtigste redskaber til at give den pågældende, der har været ude for en social begivenhed, en ny værdi, og jeg accepterer ikke, at revalidering skal bruges som sidste mulighed,” siger Jette Gottlieb.

Baggrunden for spørgsmålene til ministeren er, at revalidering igennem en årrække bliver brugt mindre og mindre. Af aktivloven fremgår det, at alle andre muligheder skal være forsøgt, før der kan bevilges revalidering.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har også tidligere afvist at ændre på reglerne gennem lovgivning.

“Ordningen giver fortsat mening for nogle, men det er selvfølgelig op til kommunerne at vurdere, hvem der kan få gavn af den,” sagde ministeren til Altinget.

Læs også:
Revalidering under afvikling i mange kommuner

Langt størstedelen af revalideringen foregår gennem uddannelser, viser tal fra Jobindsats.dk. 

Jette Gottlieb ser flere politiske muligheder for at bringe revalideringen i spil i Folketinget i den kommende tid. 

“Der kommer en ydelseskommission, som vil sætte kort- eller langsigtet investering i menneskelig værdi på dagsordenen. Det samme gælder 2. generationsreformerne, der lægger meget op til opkvalificering. Man er nødt til at tænke langsigtet. Vi mangler kvalifikationer til den teknologiske udvikling og den grønne omstilling. Det vil være lige i øjet, hvis man bruger de mange puljer til uddannelse og sikrer, at de også kan bruges i en sammenhængende revalideringsindsats.”

Kommunevalget til efteråret og aftalen mellem regeringen og støttepartier om at omlægge den kommunale beskæftigelsesindsats er også fixpunkter for Enhedslisten. 

“I forhold til revalidering er det mest en administrativ praksis, der skal laves om. Det kan vi få indflydelse på ved at tage det op i kommunerne,” siger Jette Gottlieb. 

Også SF, Alternativet og fagbevægelsen ønsker at styrke brugen af revalidering. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her