Udvalgsformand: Vi afskaffer ikke revalidering

Del artiklen:
(Arkiv) Formand for beskæftigelsesudvalget i Ringkøbing-Skjern afviser, at kommunen er ved at afskaffe revalidering midt i en succes. 65 procent er i arbejde eller på anden måde selvforsørgende efter revalidering i den vestjyske kommune.
(Arkiv) Formand for beskæftigelsesudvalget i Ringkøbing-Skjern afviser, at kommunen er ved at afskaffe revalidering midt i en succes. 65 procent er i arbejde eller på anden måde selvforsørgende efter revalidering i den vestjyske kommune.

Ringkøbing-Skjern Kommune bevilgede blot ét enkelt revalideringsforløb i 2020, selvom ordningen er en succes. Nu vil beskæftigelsesudvalget undersøge hvorfor.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Revalidering i Ringkøbing-Skjern Kommune ligner en succeshistorie. Hele 65 procent kom i arbejde eller blev på anden måde selvforsørgende over en etårig periode, som kommunen har opgjort i en evaluering.

Men paradoksalt nok var forslaget til beskæftigelsesudvalget tirsdag ikke at udvikle revalidering på baggrund af succesen, men at erstatte den med noget andet.

I hele 2020 bevilgede jobcentret i Ringkøbing-Skjern kun ét revalideringsforløb. Dermed kan det se ud til, at en af de få kommuner, der i modsætning til de fleste har holdt fast ved revalidering, nu er ved at afvikle den.

Det afviser formand for beskæftigelsesudvalget Kristian Andersen, der er valgt for Kristendemokraterne.

“Vi nedlægger ikke noget som helst,” siger han.

“Det var overraskende for udvalget, at det er faldet så drastisk, og vi har bedt om, at der bliver kigget lidt mere ind i, hvor borgerne så er hjulpet hen i stedet. For det er ikke sådan, at der sidder en hel række borgere og venter på at komme i gang med noget andet.”

“Vores overordnede mål er at få borgerne i beskæftigelse eller uddannelse, og revalidering er én af vejene. Det er rigtigt, at vi tidligere har brugt det rigtig meget, og at vi også vil gå andre veje og bruge revalidering i mindre grad. Men det er ikke et spørgsmål om, at vi har sagt, at vi vil ned på et bestemt antal,” siger Kristian Andersen.

Han nævner, at corona kan have spillet ind på bevillingerne, fordi så mange sygemeldte fik forlænget sygedagpengene. Revalidender kommet netop ofte fra sygedagpenge. Samtidig var det en del af en ændret strategi at bringe antallet på revalidering ned.

For lille effekt tidligere

I 2019 var embedsmænd og politikere i Ringkøbing-Skjern kommune bekymrede over, at andelen af beskæftigede efter et revalideringsforløb lå på omkring 40-50 procent.

“Vi ville forvente en effekt på 60 procent. Det er ikke tilfredsstillende at ligge så lavt,” sagde  fagchef for beskæftigelse Kim Ulv Helleland Christensen til NB-Beskæftigelse i august 2019.

Derfor tog beskæftigelsesforvaltningen i Ringkøbing-Skjern de første skridt til at begrænse revalideringsforløbene. Både politikere og embedsmænd afviser, at det handler om økonomi, selvom revalidering er betydelig dyrere end virksomhedspraktik. Det fremgår blandt andet af et regnestykke i evalueringen til beskæftigelsesudvalget.

Både dengang som nu viser tal fra STAR dog, at revalidering giver betydelig større beskæftigelseseffekt end virksomhedspraktik.

Læs også:
Revalidering får betydeligt flere i arbejde end virksomhedspraktik

Nye tal: 65 procent uden offentlig ydelse efter revalidering

Siden Ringkøbing-Skjern tog de første skridt til at skære ned på revalidering, er effekten steget til 65 procent. Det er tidligere bevilgede forløb, der blev afsluttet i 2019 og 2020, der viser sig at virke. Se tabellen i slutningen af artiklen.

“Der er sket noget med effekten. Det medgiver jeg fuldstændig,” siger formand for beskæftigelsesudvalget Kristian Andersen nu.

“Men vi vil gerne kigge dybere ind i, hvordan borgerne kan komme hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet,” siger Kristian Andersen. 

Han understreger, at det er en landsdækkende udvikling, at der bliver brugt mindre revalidering.
 
Senest har beskæftigelsesministeren i et svar til Folketinget i januar nævnt en række alternativer til revalidering. Det er blandt andet de bedre muligheder for opkvalificering med 110 procent af dagpengene, bedre muligheder for at blive voksenlærling, forsørgertillæg til SU under uddannelse mv.

“Vikaren for beskæftigelsesministeren (Ane Halsboe-Jørgensen (S), red.) siger, at revalidering kan bruges subsidiært, når man har udtømt de andre muligheder. Det betyder ikke, at revalidering er taget ud. Heller ikke i Ringkøbing-Skjern Kommune. Men vi er optaget af, om der er hurtigere og andre veje til nye kompetencer.”

I tabellen nedenfor kan man se, at beskæftigelseseffekten af revalidering er steget til 58 procent i den etårige periode fra 3. kvartal 2019 til 2. kvartal 2020. Syv procent er blevet selvforsørgende på anden vis. Det giver en mindre udgift i ydelser for kommunen til 65 procent af revalidenderne.

null

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her