Jobcentre skal lave dedikerede hjemrejsesamtaler med 8.900 indvandrere

Del artiklen:
(Arkiv)
(Arkiv) "Måske var det bedre for alle, hvis de vendte hjem til deres eget land," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om de indvandrere, der nu skal have 'dedikerede' hjemrejsesamtaler. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Halvandet år på en kontanthjælpsydelse kan udløse samtalen. “Nogle indvandrere har været på kontanthjælp i lang tid. Måske var det bedre for alle, hvis de vendte hjem til deres eget land,” siger Mattias Tesfaye.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Regeringen vil sammen med Venstre, Radikale og Liberal Alliance øge indsatsen for at få arbejdsløse udlændinge til at rejse til deres hjemlande. De vil derfor indkalde 8.900 langtidsledige til en ‘dedikeret samtale’ hvert andet år for at tilbyde dem frivilligt at forlade landet. 

Udlændinge- og Integrationsministeriet lægger op til, at det er medarbejdere på jobcentrene, der skal tage samtalerne. Det er nærliggende, “da der netop vil være tale om udlændinge, der modtager kontanthjælpslignende ydelser,” skriver ministeriet til NB-Beskæftigelse og fortsætter:  “Det vil imidlertid være op til den enkelte kommune at tilrettelægge den praktiske afholdelse af samtalen, herunder hvem der afvikler samtalen. Det vil således være muligt for den enkelte kommune at organisere sig således, at medarbejdere vil kunne specialisere sig i afholdelsen af disse samtaler.”

Ikke en del af samfundet

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger om baggrunden, at det drejer sig om indvandrere, der ikke er blevet en del af samfundet.

“Vi bliver nødt til at være mere ærlige og direkte. Nogle indvandrere har været på kontanthjælp i lang tid. De er aldrig lykkedes med at blive en del af samfundet. Måske var det bedre for alle, hvis de vendte hjem til deres eget land,” siger Mattias Tesfaye om aftalen.

Læs også:
Færre flygtninge vendte hjem efter 'paradigmeskifte'

Kriteriet for at få den dedikerede samtale er, at udlændingen har haft opholdstilladelse i fem år og har modtaget en kontanthjælpsydelse i halvandet år ud af de seneste tre. 

Det bliver jobcentrene, der skal gennemføre samtalerne, hvor indvandreren skal gøres opmærksom på muligheden for at få et kontant beløb, hvis han eller hun forlader landet gennem repatrieringsordningen.

Sparer penge

”Det glæder mig meget, at vi får strammet op på dette område. Alt for mange med rødder i andre lande sidder på passiv forsørgelse i Danmark. Hver gang, at vi lykkes med en repatriering, sparer vi samfundet for mange penge,” siger Venstres udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede om aftalen.

Arbejdsløse udlændinge med kortere ophold skal fortsat vejledes om hjemrejse i alle samtaler med jobcentrene. 
Til gengæld afskaffes den systematiske vejledningspligt for udlændinge med længere ophold i Danmark, som har bedre kontakt til arbejdsmarkedet, skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

”Vi er tilfredse med, at færre nu bliver omfattet af kommunernes vejledningsforpligtelse for repatriering,” siger udlændinge- og integrationsordfører Kristian Hegaard (R) om den del af aftalen.

Kritiseres for at være lempelse

Konservative, Dansk Folkeparti og Ny Borgerlige kritiserer aftalen for at være en lempelse af udlændingepolitikken. Det er afskaffelse af kravet om, at også udlændinge i arbejde skal til hjemsendelsessamtaler, der får de tre partier – og løsgængeren Inger Støjberg – til at reagere.

Henrik Dahl fra Liberal Alliance siger derimod, at aftalen “styrker hjemrejsepolitikken.”
 
“Det er både til gavn for de udlændinge der ønsker at rejse hjem, og for samfundsøkonomien. Derudover får vi mindre bureaukrati, når kommunerne slipper for at vejlede udlændinge, der forsørger sig selv.”

Forslaget bliver fremlagt i Folketinget i april. 
Fakta
Med den foreslåede ændring vil vejledningen fremover målrettes henholdsvis nyankomne og langtidsledige udlændinge.

Denne gruppe består af ca. 8.900 udlændinge med en opholdstilladelse i Danmark i mere end fem år, som har modtaget kontanthjælpslignende ydelser i halvandet ud af de seneste tre år, og ca. 22.700 udlændinge med en opholdstilladelse i Danmark i mindre end fem år.

Indsatsen over for de ca. 8.900 langtidsledige udlændinge vil blive styrket, idet gruppen fremover vil blive indkaldt til en dedikeret hjemrejsesamtale hvert andet år.

De resterende ca. 22.700 personer vil blive vejledt om repatriering, når der i øvrigt er anledning til det.
De følgende grupper af personer er omfattet af repatrieringsloven og kan derfor modtage støtte til repatriering:

  • Flygtninge mv.
  • Familiesammenførte til flygtninge mv.
  • Andre familiesammenførte udlændinge, som har haft opholdstilladelse i Danmark i fem år.
  • Udlændinge, som har opholdstilladelse i Danmark efter regler, som gjaldt før udlændingeloven af 1983, eller som er født i Danmark som efterkommere af disse.
  • Danske statsborgere med dobbelt statsborgerskab.

Andre udlændinge kan ansøge Udlændinge- og Integrationsministeriet om at blive anset som omfattet af repatrieringsloven.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her