Furesø: Det betaler sig at ansætte fleksjobbere i kommunale job

Del artiklen:
Furesø Kommune har en pulje til at ansætte ledige fleksjobber i kommunale job. Hvis de arbejder 4-5 timer om ugen, koster det ikke kommunen noget, fortæller jobcenterchef Flemming Sommer.
Furesø Kommune har en pulje til at ansætte ledige fleksjobber i kommunale job. Hvis de arbejder 4-5 timer om ugen, koster det ikke kommunen noget, fortæller jobcenterchef Flemming Sommer.

Det er udgiftsneutralt for kommunen at ansætte en fleksjobber fem timer om ugen i stedet for at udbetale ledighedsydelse, fortæller jobcenterchef Flemming Sommer.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Jobcentret i Furesø Kommune har en særlig fleksjobpulje, der bruges til at etablere fleksjob i kommunale job.

Ifølge en businesscase, som kommunen selv har lavet, kan bare fire-fem timers ordinær løn til fleksjobberen gøre det udgiftsneutralt for kommunen at lave ordningen. 

”Vi ansætter folk i otte timer om ugen i seks eller tolv måneder i kommunale virksomheder. Det kommer der træning og nogle gange job ud af. Rent teknisk kommer pengene fra jobcentrets indsatsbudget,” fortæller jobcenterchef Flemming Sommer.  

”Det er alt fra pædagogmedhjælpere, til folk der hjælper i driften ude på skolerne, så det er alle mulige typer af job. Vi kører det også i jobcentret, hvor vi træner op i reception og i kantinen. Vi bruger det for at få genskabt kontakten til arbejdsmarkedet.”

”Det er et længere forløb, hvor man både kan træne sig op, og man også kan gøre sig lidt uundværlig for enheden, der bruger egne lønmidler. Det er ganske ofte, at de også bliver ansat, så det er ikke kun midlertidig arbejdskraft,” lyder det fra jobcenterchefen.

Furesø har også en overordnet partnerskabsaftale med det lokale erhvervsliv.

”Den er noget vingeskudt lige nu,” siger Flemming Sommer med henvisning til coronakrisen.

Men under coronakrisen er der opstået nye kommunale job, som passer godt til fleksjobbere.

”Der er flere ting i det, for coronasituationen har også givet mulighed for job, hvor der ikke er så mange timer, for eksempel som hygiejneassistenter i skoler og på dagtilbud. Her har en fleksjobber, der ikke har fysiske udfordringer, en oplagt mulighed.”

Jobcentret sørger for ansættelse af fleksjobbere i virksomhederne uden praktikforløb, hvis det er muligt. Fra november til januar har jobcentret etableret 28 fleksjob. Ti i private virksomheder og 18 på offentlige arbejdspladser.

Businesscase på kommunale fleksjob

De fleste ledige, der er godkendt til fleksjob, får en ledighedsydelse, der svarer til kontanthjælp. Det er for enlige 11.698 kr. og 15.547 kr. for forsørgere før skat. Hvis man er berettiget til syge- eller barselsdagpenge, er ledighedsydelsen højere. Det er de fleste dog ikke. Hvis en fleksjobber er i arbejde, er den samlede løn for betalte timer og fleksjobtilskud 18.936 kroner om måneden før skat, uanset civilstatus.

Kommunen får 20 procents refusion for ledighedsydelsen, men får også et fleksjobtilskud, når fleksjobberen er i arbejde. Det betyder ifølge Furesøs beregning, at 4-5 timers lønnet arbejde er nok til at udligne forskellen på kommunens udgift til ledighedsydelse og fleksjobydelse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her