Problem for jobsøgende, at biblioteker er lukket

Del artiklen:
(Arkiv) Når bibliotekerne er lukket på grund af smittefaren ved corona, er der færre muligheder for adgang til computere blandt andet til jobsøgende.
(Arkiv) Når bibliotekerne er lukket på grund af smittefaren ved corona, er der færre muligheder for adgang til computere blandt andet til jobsøgende. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Jobparate ledige, der ikke har en computer, kan have svært ved at få søgt job og følge op på rådighedsforpligtelsen online.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Når bibliotekerne lukker på grund af corona, giver det ikke blot problemer for dem, der låner bøger. Bibliotekets computere bruges også af jobsøgende, der ikke selv har adgang til en computer. De skal typisk søge to job om ugen for at opfylde rådighedsforpligtelsen – og for at få deres ydelser. 

I flere kommuner har jobcentrene computere, som de jobsøgende normalt kan bruge. De er dog ikke alle umiddelbart tilgængelige under coronanedlukningen. Det er et problem for en mindre gruppe ledige, lyder det fra kommuner, som NB-Beskæftigelse har talt med.

I jobcentrene i København er der hver dag åbent for ledige, der har brug for adgang til computerne, oplyser beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i en mail.

“Naturligvis kan man benytte de computere, der er til rådighed i indgangene i vores jobcentre. Computerne står med passende afstand, åbningstiden er uændret, og der er medarbejdere klar til at hjælpe, hvis det er nødvendigt.”
Også i Nyborg har jobcentret åbent for adgang til computere for jobparate ledige, der ikke selv har en, fortæller beskæftigelseschef Merete Gommesen.

“Vi har en tre-fire stykker om dagen, der har brug for at kunne få adgang til digitale værktøjer,” fortæller hun.

I Næstved er der ikke direkte adgang til computere.

“Hvis der lige er en, der har behov for det, kan man aftale at komme ind. Ellers hjælper vi over telefonen,” siger arbejdsmarkedschef Torben Bahn Petersen.

Det er hans indtryk, at det er meget få ledige, der ikke har adgang til internettet gennem telefonen.

“Vi oplever det engang imellem, men ikke så ofte.”

Rådhuset er lukket

I Ballerup Kommune er rådhuset helt lukket, så det er ikke muligt at komme ind uden at have bestilt tid. Derfor kan der ikke gives adgang til computere for jobsøgende.

“Vi kender godt problemstillingen med de lukkede biblioteker, men vi har ikke mulighed for det,” siger jobcenterchef Jannik Nielsen. 

Han fortæller, at det i Ballerup drejer sig om så få personer, at det “nærmest er et ikke-problem.” Hvis en ledig ikke får søgt job af den grund, bliver det en formildende omstændighed i sagen. 

“Vi har enkelte tilfælde, hvor vi forsøger at løse det. Lige nu kender vi til en, som vi taler med om det her problem. Vi er opmærksomme på det og skal nok få det løst,” lyder det fra Jannik Nielsen. 

Jan Eriksen, der er jobcenterchef i Albertslund Kommune, bekræfter, at jobcentret taler med enkelte borgere, som har problemer med adgang til computere, men de fleste får hjælp af venner og familie. 

“Vi forsøger at hjælpe med andre søgemetoder og opfordrer til, at de ringer til virksomhederne. Nogle deler ansøgninger ud i lokalområdet for at få søgt job.”

Jan Eriksen er ikke overbevist om, at jobcentrene ifølge reglerne må give adgang til deres computere. 

“Beskæftigelsesindsatsen er jo delvist nedlukket. Det betyder blandt andet, at fremmøde kun kan ske for en særligt udsatte grupper, og det er de her jo næppe,” siger han.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her