KL-forslag: Forsker advarer mod at afløse én standard med en anden

Del artiklen:
(Arkiv) Det er en god ide at gøre op med de stramme regler for samtaler, men digitalisering skal ikke være en ny standardtilgang, siger professor Dorte Caswell, der forsker i beskæftigelsesindsatser ved Aalborg Universitet.
(Arkiv) Det er en god ide at gøre op med de stramme regler for samtaler, men digitalisering skal ikke være en ny standardtilgang, siger professor Dorte Caswell, der forsker i beskæftigelsesindsatser ved Aalborg Universitet.

‘Den homogene standardtilgang er et af de store problemer, som der for mig at se bør gøres op med,’ siger Dorte Caswell, professor ved Aalborg Universitet. Både hun og formanden for socialrådgiverne er skeptiske over KL-digitaliseringsforslag.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

En forsker i beskæftigelsesindsatser er imod at erstatte den ene standard med en anden.

Det siger forskeren til KL’s magasin Momentum som en reaktion på KL’s forslag om et nyt ‘Virtuelt Jobunivers’, der blandt andet er et opgør med en række faste samtaler med nyledige. Følg linket for at se forslaget.

“Borgerne i jobcentret er en enormt bred gruppe med meget varierende udfordringer, men de nuværende regler kan betyde, at der er større fokus på at sætte kryds ved, at man har holdt en samtale, end på indholdet i samtalen. Den her homogene standardtilgang, er et af de store problemer, som der for mig at se bør gøres op med,” siger Dorte Caswell, professor og forsker i beskæftigelsesindsatser ved Aalborg Universitet, til KL’s magasin Momentum.

Hun kan godt se perspektiverne i forslaget, men det er vigtigt, at det bliver med den indledende vurdering af, om det passer til den enkelte ledige.

“Digitalisering vil sagtens kunne være et meget mere anvendt redskab, men det er nødt til at være efter et kvalificeret skøn og ikke som standard. Det er især bekymrende, hvis man forventer at kunne spare penge på det, for det er ikke det digitale i sig selv, der kan frigive ressourcer, det vil også kræve prioriteringer af indsatsen, hvilket igen vil kræve en høj grad tillid til systemet, medarbejdere og borgere,” siger Dorte Caswell.

Også formand for Dansk Socialrådgiverforening Mads Bilstrup er enig i, at der skal gøres op med antallet af faste samtaler, men han er skeptisk over for digitalisering af for mange samtaler.

“Det bør være en individuel faglig vurdering af den ledige, som angiver hvor mange samtaler, i hvilken rækkefølge og i hvilket tidsrum, den pågældende skal indkaldes. Vi skal sætte kræfterne ind for de faggrupper, der er ledighedstruede og i risiko for at falde ud af dagpengesystemet, mens grupperne med lav ledighed ikke behøver hovedløst at blive indkaldt til samtaler, når vi godt ved, at de kommer i arbejde lige om lidt,” siger Mads Bilstrup.

Læs også om beskæftigelsesordførernes kommentarer til KLs forslag i Momentums artikel

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her