En tredjedel af nytilmeldte på kontanthjælp visiteres som aktivitetsparate

Del artiklen:

På et år tilmeldes over 33.000 nye ledige kontanthjælp. Der er stor forskel på, hvor mange jobcentrene vurderer er klar til at tage arbejde. Se tallene for din kommune her.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

I midten af december fik jobcentrene under en ny stor smittestigning mulighed for telefonisk at visitere nye kontanthjælpsmodtagere over telefonen eller ved at bruge digitale medier.

Netop denne gruppe har hidtil været undtaget ud fra en antagelse om, at visitation til de to grupper af kontanthjælpsmodtagere kræver, at sagsbehandleren sidder over for den ledige.

En tredjedel af de nye kontanthjælpsmodtagere bliver visiteret som aktivitetsparate. Det betyder, at de ikke forventes at kunne gå i arbejde fra den ene dag til den anden. De kan have psykiske, sociale eller andre problemer, der står i vejen.

Læs også:
Kontanthjælpsmodtagere visiteres til ydelser via telefon

Der er stor forskel på, hvor mange nye ledige, kommunerne vurderer er aktivitetsparate. Fra 15 procent i Herlev til 57 procent i Lemvig og Skanderborg. Det kan skyldes, at kommunerne har forskellige rammevilkår, men også at snittet for, hvornår man er aktivitetsparat og jobparat er forskelligt i de enkelte kommuner.

På kortet kan man se, hvor stor en andel af de nytilmeldte på kontanthjælp, der er aktivitetsparate i de enkelte kommuner.

Nedenfor viser et nyt kort, at det kun er en femtedel af de unge under 30 år på uddannelseshjælp, der kategoriseres som aktivitetsparate.

Der er også stor forskel på, hvor stor en andel af nye ledige blandt unge under 30 år, de kommunale jobcentre visiterer som som aktivitetsparate. Fra otte procent i Thisted til 52 procent  i Morsø Kommune. Unge kategoriseres som ‘uddannelsesparate’ og ikke jobparate, hvis de er klar til at gå i arbejde eller uddannelse. Det lavere tal for visitering som aktivitetsparate unge kan delvis skyldes, at der ud over kategorien uddannelsesparat også er en kategorien ‘åbenlys uddannelsesparat’. I kortet nedenfor har vi alene regnet på kategorien aktivitetsparat.


RETTELSE 8.1. kl. 12:  Fejl i Danmarkskort over aktivitetsparate under 30 år er rettet. Tallene dækker nu den rigtige periode, fra 4. kvartal 2019 til 3. kvartal 2020. Tak til en læser for at gøre opmærksom på fejlen. Vi beklager.
hsk

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her