Det kan vi vente os politisk i årets første måneder

Del artiklen:
(Arkiv) Ydelseskommissionen blev nedsat af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i december 2019. Kommissionens formand, økonomiprofessor og forskningsdirektør i VIVE, Torben Tranæs, fik i første omgang et år til at fremlægge anbefalinger til et nyt ydelsessystem. Nu er tidsfristen april.
(Arkiv) Ydelseskommissionen blev nedsat af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i december 2019. Kommissionens formand, økonomiprofessor og forskningsdirektør i VIVE, Torben Tranæs, fik i første omgang et år til at fremlægge anbefalinger til et nyt ydelsessystem. Nu er tidsfristen april. - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Lovforslag om ressourceforløb og 37 timers aktivering til flygtninge og indvandrere er på regeringens lovprogram for januar og februar. Reform af ydelsessystemet er udskudt.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

På trods af en start på 2021 med endnu større smitterisiko og yderligere nedlukning fortsætter både det politiske arbejde i regeringen og på Christiansborg.

En af Socialdemokratiets mærkesager er lige på trapperne. Det er forslaget om, at nyankomne flygtninge og indvandrere skal aktiveres i 37 timer om ugen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil i februar fremlægge et konkret lovforslag til, hvad de 37 timer skal bestå af. Diskussionen går blandt andet på, hvor meget danskundervisning kan tælle som aktivering, og om det er muligt at aktivere i 37 timer om ugen, når den foretrukne metode er virksomhedspraktik.

Ressourceforløb er aftalt

I januar fremlægger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forslag om ændring af ressourceforløb. Her kender vi indholdet, da det fremgår af en aftale mellem forligspartierne bag førtidspensions- og fleksjobreformen.

Kommunerne er spændte på, hvilke kontrolelementer der kommer til at indgå, og hvordan der skal sanktioneres, hvis de ikke når de frister for en indsats, der kommer til at stå i loven.

Læs også:
Her er aftalen om ressourceforløb

Anbefalinger om nyt ydelsessystem udsat til april

Ydelseskommissionen, der er nedsat for at gentænke hele kontanthjælpssystemet, skulle være kommet med sine anbefalinger i december 2020. Det er blevet udsat til april på grund af coronasituationen. 

Det betyder samtidig, at det midlertidige ekstra børnetilskud til fattige familier bliver forlænget. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her