Næsten 20 procent flere på sygedagpenge under corona

Del artiklen:

Langt den største del af stigningen skyldes forlængelser af sygedagpengene. Samtidig er der mange korte covid-19 forløb. Se din kommune her.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Over 12.000 flere var sygemeldt i tredje kvartal 2020 end sidste år. Det skyldes ikke mindst, at de 22 uger, langt de flest højst kan været på sygedagpenge, er blevet forlænget fire gange under coronakrisen, senest med udløb 31. januar.

Helsingør er en af de kommuner, der har haft den største stigning. En tredjedel flere var på sygedagpenge i tredje kvartal i år end i 2019. Det er en stigning på 209 fuldtidspersoner personer til 833.

“Hvis vi kigger på vores udvikling, kan vi se, at overgangen til jobafklaring er sat i stå, og folk bliver på sygedagpenge. Derudover er der korte stop og startsager i forbindelse med covid-19,” siger Kristjan Gundsø Jensen, jobcenterchef i Helsingør.

Udover forlængelserne af sygedagpengeperioden skal kommunerne også betale de første 30 dages sygdom, hvis den er covid-19-relateret. Det er en udgift, arbejdsgiverne plejer at betale. Også personer, der vil være i særlig risiko ved smitte med covid-19 kan få sygedagpenge, hvis de bliver hjemme.

“Vi ligger højere end andre dele af landet, og aktuelt har vi over 100 aktive sager i relation til den lettere adgang til sygedagpenge. Vi har særligt her på det sidste haft ret højt incidenstal, men det er ikke det, der forklarer det hele,” siger Kristjan Gundsø Jensen.

“Der er stadigvæk mange borgere, der går ind og ud af sygedagpengesystemet, og på grund af adgang til sygedagpenge for sygemeldinger med covid-19 er der nok flere kortvarige sygeforløb, hvor borgeren går tilbage i job efter raskmelding. Selvom der er flere korttidssyge, så er der også mange langvarige forløb, der fylder meget.”

Mister kontakten til arbejdsmarkedet

Også Skanderborg ligger højt med en stigning på 32 procent.

“Vi kan ikke sige noget om, hvem der alligevel ville have været på sygedagpenge, hvis perioden ikke var blevet forlænget. Men vi har en del, der er blevet forlænget flere gange,” siger jobcenterchef Anja Nørby Sørensen.

Hun frygter, at der også efter forlængelsernes udløb, når landet normaliseres, vil være flere, der i længere tid er på sygedagpenge.

“Der vil være nogle, der er blevet dårligere og har mistet kontakten til arbejdsmarkedet. Det bliver sværere at komme tilbage til arbejdspladsen igen. Det er også svært at lave en plan for tilbagevending, når der er mere eller mindre nedlukket,” siger Anja Nørby Sørensen.

Randers Kommune har haft en stigning på 27 procent. Her vurderer afdelingsleder for sygedagpengeområdet Lars Præcius, at to tredjedele af stigningen skyldes de forlængelser af sygedagpengeområdet.

Læs også:
Forlængelser af sygedagpenge koster spildte kræfter i jobcentre

Storbyer har knap så stor stigning i sygemeldte

De fire største kommuner i landet har en forholdsvis mindre stigning i sygemeldte. Aarhus, Odense og København på omkring 20 procents stigning, mens Aalborg kun har haft en stigning i sygemeldte på 14 procent.

“Det har nok noget med udgangspunktet at gøre, for sidste år lå vi ret højt i tredje kvartal,” siger jobcenterchef i Aalborg Kommune Jesper Dahlgaard.

Men der har været en stigning, og han tillægger den tre ting. Forlængelserne af sygedagpengene, de nye covid-19 relaterede målgrupper – og så har kommunerne fået nyt sygedagpengesystem, så Jesper Dalgaard er ikke helt tryg ved sammenligningen mellem de to kvartaler i 2019 og 2020.

“Covid og målgrupper betyder noget, men vi har heller ikke helt fast grund under fødderne til at sammenligne.”

Jesper Dahlgaard er enig i vurderingen af, at de kortvarigt sygemeldte med covid-19 eller i karantæne vil komme hurtigt tilbage i job.

“Det får vi nogle tårnhøje effekter ud af, for mange af dem har ikke engang været syge.”

Han er også enig i, at de langvarigt syge risikerer endnu længere sygemeldinger efter corona, fordi de med de mange forlængelser er kommet langt væk fra arbejdsmarkedet.

Stigning i sygdom blandt selvstændige

I Odense vurderer beskæftigelses- og socialforvaltningen, at det meste af stigningen på tyve procent skyldes forlængelse af dagpengeperioden, og at det ikke er muligt at sætte jobafklaringsforløb i gang. 

“Men vi ser også en mindre stigning på sygedagpenge blandt selvstændige, uden at jeg kan sætte konkrete tal på. Endelig har vi de sidste par år generelt set en stigende mængde på sygedagpenge – som på landsplan – som jeg her og nu ikke har nogle faste forklaringer på.” lyder det fra koncernchef Gorm Hedegaard Hjelm Andersen. 

Københavns Kommune har – naturligt nok – haft den største stigning i antal personer på sygedagpenge. 1.431 flere var på ydelsen i tredje kvartal 2020 end i samme periode i 2019. Det er en stigning på tyve procent. 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ikke nogen nærmere forklaring på tallene end forlængelserne af sygedagpengeperioden. Dog, mener kommunen, at det var forventeligt, at der var en stigning i sygemeldte i forbindelse med nedlukningen af beskæftigelsesindsatsen i foråret.  Fakta:

* Sygedagpengeperioden er blevet forlænget fire gange og dækker nu perioden 9. marts til 31. januar.

* Arbejdsgiverne skal ikke betale de første 30 dages sygedagpenge ved coronaralaterede sygemeldinger. Både ved karantæne og sygdom kan man få sygedagpenge fra kommunen.

* Hvis man har en særlig risiko ved at blive smittet med covid-19 kan man få sygedagpenge frem til 31. marts. Hvis man har børn i risikogruppen, kan man blive hjemme med barselsdagpenge frem til samme dato.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her