Her er aftalen om ressourceforløb

Del artiklen:
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) samt Hans Andersen (V), Ole Birk Olesen (LA), Henrik Møller (S), Birgitte Bergman (KF), Samira Nawa (RV) og Karsten Hønge (SF) på vej ned til pressen, da beskæftigelsesministeren og forligspartierne præsenterer aftale om ressourceforløb i Beskæftigelsesministeriet.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) samt Hans Andersen (V), Ole Birk Olesen (LA), Henrik Møller (S), Birgitte Bergman (KF), Samira Nawa (RV) og Karsten Hønge (SF) på vej ned til pressen, da beskæftigelsesministeren og forligspartierne præsenterer aftale om ressourceforløb i Beskæftigelsesministeriet. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Førtidspension og fleksjob skal afklares inden for tre år for personer over 50 år. Forløbenes varighed gradueres efter alder. En indsatsgaranti skal sikre, at alle kommer hurtigt i gang med virksomhedsaktivering.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Der var mange, der fik noget med i fredagens politiske aftale om ressourceforløb.

64 faglige, handicap- og sociale organisationer fik en tidsbegrænsning på ressourceforløb på i alt fem år for personer over 40 år.

Gigtforeningen fik en afklaringsgaranti. Dog kun for de personer over 50 år, der skal på enten førtidspension eller i fleksjob. Og efter tre år i stedet for et år.

3F fik mere retssikkerhed ind i aftalen med en klausul om, at kommunerne kommer under reglerne for skærpet tilsyn, hvis de ikke hurtigere får personer i ressourceforløb i gang med en virksomhedspraktik eller en anden indsats.

Sådan ændres ressourceforløbene

Varigheden af et enkelt ressourceforløb sættes ned fra maksimalt fem til tre år. Samtidig gradueres den samlede længde efter alder:

  • Ledige under 40 år kan som hidtil henvises til ressourceforløb flere gange. Nu af en varighed på tre år i stedet for fem, men i princippet kan de blive ved, til de når de 40 år.
  • Ledige mellem 40 og 50 år kan også fremover henvises til mere end ét ressourceforløb på tre år. Dog må den samlede varighed ikke være over fem år. Det er nyt.
  • Ledige over 50 år kan fremover henvises til ét ressourceforløb på tre år, med mindre personen selv ønsker flere forløb. Tidligere var det også frivilligt for personer over 40, om de ville deltage i flere forløb. Fokusrevisionen fra Deloitte peger dog på, at der ikke var overblik over, hvor mange der deltog frivilligt, og om de vidste, at de kunne sige nej.  

Både Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse og aftaleteksten, som partierne har vedtaget, fortæller, at der er en afklaringsgaranti på tre år for personer over 50 i ressourceforløb. Formuleringerne er dog forskellige. Mens der i pressemeddelelsen lægges vægt på, at der er en afklaringsgaranti i forhold til førtidspension og fleksjob, så står der i aftaleteksten, at personer over 50 ‘reelt’ har fået en afklaringsgaranti. Her lægges der vægt på, at borgeren skal kunne komme i job.

Her er pressemeddelelsens omtale af afklaringsgarantien:

“For borgere over 50 år indebærer det en afklaringsgaranti, så man inden for tre år ved, om man fx skal på førtidspension eller i fleksjob.”

I aftaleteksten står der:

“Med de generelt kortere ressourceforløb vil personer over 50 år, som ikke skal igennem gentagne ressourceforløb, reelt have fået en afklaringsgaranti, hvor der efter afslutningen af ressourceforløbet skal tages stilling til deres forsørgelsesgrundlag. Såfremt borgerens situation er forbedret i en sådan grad, at borgeren visiteres til kontanthjælp, skal der være fokus på job.”

Intet fradrag i ydelsen i op til knap 15.000 kroner om måneden

Som noget nyt kan ledige på ressourceydelse tjene op til 14.965 kroner om måneden inklusiv pension uden at blive trukket i ressourceydelse. Ydelsen er for forsørgere 15.355 kr. om måneden og for ikke-forsørgere 11.554 kr..

Hidtil er der blevet trukket 30 procent af ydelsen ved en indtægt op til de knap 15.000. Ved en indtægt over det beløb bliver der fortsat trukket 55 procent af ressourceydelse.

Forligspartierne har aftalt at analysere samspillet mellem forsikrings- og pensionsydelser. Det sker på baggrund af, at der hidtil er blevet trukket i ressourceydelsen ved udbetaling af invalidepension.

Ministerens forslag

Aftalen om ressourceforløb bæres af de oprindelige forslag, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lagde frem i september.

Læs også:
Her er beskæftigelsesministerens forslag til ændring af ressourceforløb

Der kommer en indsatsgaranti på et halvt år. Ressourceforløbene bliver mere virksomhedsrettede, og den enkelte ledige får tildelt en jobkoordinator. Borgeren får også mulighed for at inddrage en sundhedskoordinator, hvis der er i tvivl, om et tilbud er belastende for den lediges helbred. Endelig skal seniorer med seks år eller mindre helt undtages for ressourceforløb. Partierne bag aftalen er enige om, at den direkte statsrefusion for ressourceforløb afskaffes og lægges om til bloktilskud. 

Læs også:
Ressourceforløb: Kommuner skal under opsyn

Fakta: Forstå baggrunden
Bagtæppet for den nye politiske aftale er de mange enkelthistorier om mennesker, der i årevis var parkeret på den lave ydelse i ressourceforløb før en højere ydelse på førtidspension og fleksjob, – om aktivering ned til minutter om dagen, – om døende, der skulle jobafklares i forløbene. 

Alt det fik forligspartierne bag reformen af førtidspension og fleksjob til først at koncentrere sig om ressourceforløbene i den gennemgang, de er gået i gang med af førtids- og fleksreformen. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her