Ressourceforløb: Kommuner skal under opsyn

Del artiklen:
Tidsfristen på et halvt år for en virksomhedspraktik eller en anden aktiv indsats på ressourceforløb. Ellers risikerer kommunerne skærpet tilsyn, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Tidsfristen på et halvt år for en virksomhedspraktik eller en anden aktiv indsats på ressourceforløb. Ellers risikerer kommunerne skærpet tilsyn, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ny aftale: Beskæftigelsesministeren overvejer at gøre fremdriften i ressourceforløb til en del af de fokusmål, der kan betyde, at en kommune kommer under skærpet tilsyn.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Endnu et element af beskæftigelsesindsatsen i kommunerne kommer under nøje opsyn, og det kan få konsekvenser, hvis en tidsfrist ikke overholdes.

“Så kan de komme under skærpet tilsyn,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

I fredagens aftale om ressourceforløb er der indført en ‘indsatsgaranti,’ der skal sikre, at en borger får tilbudt en virksomhedspraktik eller en anden aktiv indsats, inden der er gået et halvt år. 

For at presse kommunerne til at sikre, at det sker, bliver der ifølge aftalen lavet ‘en systematisk opgørelse, som skal synliggøre hvilken og hvor meget indsats, de enkelt kommuner giver målgruppen de første 6 måneder.’

Peter Hummelgaard forklarer til NB-Beskæftigelse:

“Helt generelt har vi jo indskærpet, at kommunerne har pligt til at leve op til den hammerbestemmelse, som jeg kalder det i daglig tale, som der er i LAB-loven (Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats, red.). Det gælder også her.”

“Derudover har vi jo indskærpet i aftaleteksten, at kommunerne har en pligt til at yde den indsats, man skal, og hvis ikke de gør det, så kan de komme under skærpet tilsyn,” siger Peter Hummelgaard til NB-Beskæftigelse.

Så det bliver en del af fokusmålene?

“Det kan de godt blive, ja.”

Kommunerne måles i forvejen på et resultatmål, som er et benchmark, der opgør afvigelser fra det forventede antal på kontanthjælpsydelser og sygedagpenge. Derudover måles de på  to fokusmål, der opgør et mindsteantal samtaler og aktiveringsindsatser. Hvis en enkelt kommuner ligger dårligt på flere parametre, risikerer den at blive sat under skærpet tilsyn – og går det helt galt under administration. Det er altså her, den hurtigere indsats i ressourceforløb også skal spille en rolle.

Ifølge en fokusrevision af ressourceforløbene forud for forhandlingerne her i 2020 fik godt 10 procent af borgerne slet ingen indsats under et ressourceforløb, mens knap 40 procent deltog i et eller to tilbud. Ressourceforløbene kan, som det er nu, vare i op til fem år. Det bliver gradueret efter alder i den nye aftale.

Læs også:
Fakta: Her er de kommuner, der risikerer skærpet tilsyn

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her