Kommune insisterer på varslingspulje til ansatte i minkbranchen

Del artiklen:
(Arkiv) Der er brug for varslingsmidler til mink-ansatte i Holstebro Kommune, inden de er ledige, siger arbejdsmarkedschef Søren Landkildehus. Efter ti dage er der ikke kommet svar fra beskæftigelsesministeren på en opfordring til at dispensere for reglerne.
(Arkiv) Der er brug for varslingsmidler til mink-ansatte i Holstebro Kommune, inden de er ledige, siger arbejdsmarkedschef Søren Landkildehus. Efter ti dage er der ikke kommet svar fra beskæftigelsesministeren på en opfordring til at dispensere for reglerne.

Det haster med at få sat jobindsats i gang over for lønmodtagere på minkfarmene i Holstebro Kommune. Efter ti dage har Peter Hummelgaard ikke svaret på en opfordring om at dispensere for reglerne, og så kan jobcentret ikke gå i gang med en indsats, før folk er ledige.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

De fleste mink på over 100 farme i Holstebro er nu aflivet, og nu venter minkfarmerne på at få at vide, om det er dem selv og deres ansatte eller Fødevarestyrelsen, der skal gøre rent, fortæller arbejdsmarkedschef i Holstebro, Søren Landkildehus.

Derfor haster det med et svar fra beskæftigelsesministeren på, om der kan dispenseres, så jobcentret kan bruge varslingsreglerne.

“Vi vil meget gerne i gang, inden de er ledige. Derfor har vi brug for varslingspuljen, der også under finanskrisen kom ind i forsøgsbekendtgørelsen, og der var en fravigelse fra de almindelige regler. Vi har stor erfaring for, at hvis vi får fat i folk, inden de er ledige, så er der stor chance for, at de ikke når at blive ledige.”

“Det er jo i ministerens magt at forhandle med Folketingets partier om det her,” siger Søren Landkildehus.

Der skal normalt være over 20 ansatte på en virksomhed for at få del i varslingsmidlerne. Det lever minkfarmene ikke op til, så Holstebros borgmester og kommunaldirektør sendte for ti dage siden en opfordring til Peter Hummelgaard (S) om at se minkbranchen som én virksomhed og dermed gøre det muligt at bruge varslingsmidler til en jobindsats over for de ansatte på minkfarmene, inden de melder sig ledige.

Ministeren har ikke svaret kommunen, men har i et interview sagt, at det ikke kommer til at ske. I stedet vil han sørge for, at andre midler bliver stillet til rådighed.

Men det er ikke godt nok, lyder det fra Holstebro.

Læs også:
Hummelgaard: Hjælp på vej til kommuner med mange minkansatte

“Vi har ikke lovhjemmel til at give kurser, inden folk bliver ledige, og vi har folk, der er parate nu. Hvis det er minkavlernes egne folk, der skal gøre rent på farmene, kunne man lave et kombiforløb med, at de både gør rent og deltager i en certificeringsproces, så de kan blive arbejdskraft for svineavl, eller hvad der kunne være eftertragtelsesværdigt,” siger arbejdsmarkedschefen. 

“Ved ikke at handle nu, ender vi med en situation som de mink, der stiger op. Når først folk er ledige, er det sværere at få dem i job.

I Holstebro Kommune er der op mod 200 lønmodtagere på minkfarmene. Kommunen skiller sig med det store antal ud fra alle andre kommuner. Kun to andre har over 100 lønmodtagere på minkfarmene.

Læs også:
Fakta: Mindre end 1.800 lønmodtagere er ansat på landets minkfarme

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her