Kommune beder om varslingspulje til lønmodtagere på minkfarme

Del artiklen:
(Arkiv) En varslingsindsats kan starte allerede, inden minkarbejderne bliver ledige, siger arbejdsmarkedschef i Holstebro Kommune. Søren Landkildehus.
(Arkiv) En varslingsindsats kan starte allerede, inden minkarbejderne bliver ledige, siger arbejdsmarkedschef i Holstebro Kommune. Søren Landkildehus.

Holstebro vil have mulighed for at starte beskæftigelsesindsats for ansatte, allerede før de er fyret. Kommunen har sendt åbent brev til beskæftigelsesministeren for at få ham til ekstraordinært at åbne for pulje.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

I et åbent brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) beder Holstebro Kommune ministeren om ekstraordinært at åbne for den såkaldte varslingspulje for hele minkbranchen. Normalt kan puljen kun bruges ved større afskedigelser på én virksomhed.

“Vi vil høre, om man ikke kan betragte hele erhvervet som én virksomhed,” siger arbejdsmarkedschef Søren Landkildehus.

“Det er en god ide at investere i, at de aldrig kommer ind i ledighedssystemet. Når vi laver varslingsindsats, kan vi starte allerede inden de er ledige og give dem et lille skub, så de kan komme videre.”

Holstebro er den kommune i landet, der har flest minkfarme, og op mod 200 lønmodtagere arbejder i løbet af året på minkfarmene. Mange er på deltid, og 55 procent har udenlandsk statsborgerskab. En del af dem er sæsonarbejdere fra Østeuropa, men mange af dem har bosat sig i området.

Læs også:
Fakta: Mindre end 1.800 lønmodtagere er ansat på landets minkfarme

“Dem vil vi gerne fastholde. De er en rigtig god arbejdskraft. Hvis vi kan lave en varslingsindsats, kan vi tilbyde særligt tilrettelagt danskkurser, så de hurtigt kan komme videre på arbejdsmarkedet. Vi kan lave formidlingsaktiviteter ind i mangelområder, for selvom der er krise, er vi jo nede på en ledighedsprocent 3,1, så der vil være behov for arbejdskraft, også på sigt,” siger Søren Landkildehus. 

Holstebro Kommune har otte procent af minkbranchen i landet. Dertil kommer den industri, der er omkring minkfarmene. Kommunen har ikke overblik over, hvor mange der vil blive arbejdsløse, når minkbranchen er lukket helt. 

Varslingspuljen bruges normalt ved større afskedigelser, hvor mindst 50 procent af medarbejderne på et arbejdssted med mindst 20 ansatte bliver afskediget. Der er afsat 20 millioner i puljen for 2020. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her