Fakta: Mere end hver fjerde er i ressourceforløb flere gange

Del artiklen:
(Arkiv) Forhandlingerne om ressourceforløb forventes at fortsætte tidligt i næste uge, oplyser Beskæftigelsesministeriet.
(Arkiv) Forhandlingerne om ressourceforløb forventes at fortsætte tidligt i næste uge, oplyser Beskæftigelsesministeriet. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Forligspartierne diskuterer at nedsætte varigheden af ressourceforløb fra fem til tre et halvt år. Men mange borgere deltager i mere end ét forløb.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

28 procent af deltagerne i et ressourceforløb kommer direkte fra en tidligere ressourceforløbsydelse.

Det viser en fokusrevision, Deloitte har lavet for Beskæftigelsesministeriet forud for forhandlingerne om ændringer af de udskældte forløb.

Tallet er relevant, fordi forligspartierne ifølge NB-Beskæftigelses oplysninger er ved at være enige om at nedsætte forløbenes varighed fra fem til tre et halvt år. Prisen for at gøre det er ifølge flere kilder ved forhandlingsbordet, at grænsen for frivilligt at have mere end ét forløb bliver hævet fra 40 til 50 år.

Ifølge analysen er der en lille overvægt af borgere over 40 år, der kommer direkte fra et lignende forløb.

“Hvis kommunerne tildeler disse borgere et nyt ressourceforløb mod deres vilje, er det i strid med reglerne. Det er imidlertid ikke muligt at påvise, om disse borgere har givet tilsagn eller er blevet informeret om deres rettigheder,” skriver Deloitte.

null

Deloitte: Deltager i flere forløb uden at have gavn af det første

De borgere, der tidligere har været på ressourceforløbsydelse, kan enten komme fra ressourceforløb eller et jobafklaringsforløb. Det sidste gives til syge, der ikke længere kan få sygedagpenge. Om de to grupper skriver Deloitte i fokusrevisionen:

“Lidt mere end hver fjerde af borgerne har med andre ord allerede været omfattet af en særordning med henblik på at udvikle arbejdsevnen, men uden at have haft gavn af det i en sådan grad, at det har bragt dem tilbage på arbejdsmarkedet.”

Læs også:
BUPL: Kortere ressourceforløb vil ikke i praksis afkorte forløb

Ved udgangen af marts i år havde godt 6.600 personer afsluttet ressourceforløb det seneste år. Knap halvdelen var under 40 år, og næsten halvdelen af dem fik en førtidspension. 65 procent af borgerne over 40 fik førtidspension efter ressourceforløb.

Forligspartierne bag førtidspensions- og fleksjobreformen, hvor ressourceforløb indgår, er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her