BUPL: Kortere ressourceforløb vil ikke i praksis afkorte forløb

Del artiklen:
Det hjælper ikke at forkorte ressourceforløb, når muligheden for at gentage forløbene udvides, lyder det fra Lasse Bjerg Jørgensen, BUPL. Fire andre faglige organisationer er enige.
Det hjælper ikke at forkorte ressourceforløb, når muligheden for at gentage forløbene udvides, lyder det fra Lasse Bjerg Jørgensen, BUPL. Fire andre faglige organisationer er enige. - Foto: Ulrik Jantzen

Så længe der er mulighed for flere ressourceforløb, betyder en afkortning af det enkelte forløb ikke noget, skriver fem forbund til de politiske ordførere i forhandlingerne.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Ressourceforløb skal forkortes fra fem til tre et halvt år. Det var Radikale Venstre, SF og Venstre enige om i sidste uge. Samtidig vil de sætte grænsen for frivilligheden ved at blive tildelt flere ressourceforløb op, sandsynligvis fra 40 til 50 år. Men så er det ren symbolpolitik at forkorte forløbet, lyder det fra BUPL.

“Som forslaget er fremlagt, vil det ikke afkorte forløbet i praksis, fordi det stadig vil være muligt for borgerne at komme i det ene forløb efter det andet,” siger Lasse Bjerg Jørgensen, forretningsudvalgsmedlem i BUPL.

Læs også:
Fakta: Mere end hver fjerde er i ressourceforløb flere gange

Han er forbundets repræsentant i netværket Værdig Reform, der tæller 64 faglige og andre interesseorganisationer. De har stillet seks krav til ændringer af ressourceforløb, som dog ifølge NB-Beskæftigelses oplysninger ikke er med ved forhandlingsbordet i Beskæftigelsesministeriet. 

Lasse Bjerg Jørgensen anerkender politikernes ambition om at gøre ressourceforløbene kortere.

“Det er godt, at de vil gøre op med, at man kan cykle rundt i ressourceforløb i rigtig mange år, for vi kan se, at det er et hamsterhjul.”

I stedet peger han på Værdig Reforms forslag om, at man maksimalt skal kunne være i et ressourceforløb i fem år. Hvis der ikke er nogen afklaring, foreslår Værdig Reform, at borgeren selv skal have ret til at kunne vælge mellem revalidering, fleksjob, ressourceforløb og førtidspension.

“Og fem år i et ressourceforløb; det er lang tid,” siger Lasse Bjerg Jørgensen. 

Beskæftigelsesministeren har tidligere i forhandlingerne lagt nogle forslag frem, der skal sikre et hurtigere indsats i ressourceforløb. BUPL afviser, at det giver den fornødne sikkerhed for, at det reelt kommer til at gå hurtigere.

“Det styrker ikke retssikkerhed for borgere, der lever udsat i den her position og har det ene forløb efter det andet med store skuffelser i kølvandet,” siger Lasse Bjerg Jørgensen. 

BUPL har sammen med 3F, FOA, Dansk Magisterforening og HK skrevet til partiernes ordførere om deres betænkeligheder ved forhandlingsforløbet. 

Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance indgik i 2012 forlig om reformen om førtidspension og fleksjob, hvor ressourceforløbene indgik. Loven har haft virkning fra 1. januar 2013. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her