Fra forhandlingerne: Ressourceforløb bliver kortere

Del artiklen:
Ressourceforløbene skal være kortere. Det er der enighed om blandt beskæftigelsesordførerne i tre centrale partier i forhandlingerne. Samira Nawa, Radikale Venstre, Hans Andersen, Venstre og Karsten Hønge, SF.
Ressourceforløbene skal være kortere. Det er der enighed om blandt beskæftigelsesordførerne i tre centrale partier i forhandlingerne. Samira Nawa, Radikale Venstre, Hans Andersen, Venstre og Karsten Hønge, SF.

Forligspartier er enige om at forkorte forløbene betydeligt. Forhandlingerne forventes afsluttet om kort tid.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

SF, Radikale og Venstre er enige. Ressourceforløbene skal være kortere, siger de til NB-Beskæftigelse. Hvor præcist det lander, er endnu ikke klart, men tre et halvt år i stedet for fem år er et godt bud.

“For mange borgere drukner i ressourceforløb,” siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF til NB-Beskæftigelse.

“Der er en bred skare af partier, der ønsker en forkortelse,” fortæller Samira Nawa, beskæftigelsesordfører for Radikale Venstre.

“I dag er ressourceforløbene på et til fem år, og jeg mener, at nærmest uanset hvor i livet du står – om du er ung, midt i livet eller en af seniorerne – så er fem år et rigtig langt perspektiv.”

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, bekræfter i en sms, at partiet bakker op om at forkorte forløbene.

“Vi vil gerne drøfte, hvordan vi får bedre ressourceforløb, og det kan bestemt godt betyde, at de skal være kortere med mere indhold og meget gerne mere virksomhedsrettet. Mange mennesker har svært ved at se meningen i femårige ressourceforløb.” skriver han i en sms.

Venstre har blandt andet lyttet til Danske Handicaporganisationer, der har foreslået en tidsbegrænsning på ressourceforløbene på tre år.

Flere skal have flere ressourceforløb

I forhandlingerne indgår også at hæve grænsen for at give tilbud om flere ressourceforløb. I dag kan ledige under 40 tilbydes flere forløb, mens ledige over 40 kan sige nej til mere end et forløb.

Læs også:
Her er beskæftigelsesministerens forslag til ændring af ressourceforløb

Ressourceforløbene var et centralt element i førtidspensions- og fleksjobreformen, der blev indført i 2014 under daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). 

Det var med reformen hensigten at bringe antallet af førtidspensionister betydeligt ned ved at afklare en restarbejdsevne til fleksjob på nedsat tid. Især yngre under 40 år var i fokus. De skulle helst helt undgå førtidspension. 

Men de lange forløb er også for lange for de unge, lyder det fra SF’s Karsten Hønge. 

“Forestil dig at være 25 år og i gang med ressourceforløb. De er jo slet ikke i en livsposition, hvor de kan se så langt frem.”

Forhandlingerne forventes afsluttet inden for kort tid. Det fremgår af regeringens lovprogram, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) senest i januar vil fremlægge lovforslag om ressourceforløb. 

Ud over Socialdemokratiet, SF, Radikale og Venstre er også Konservative og Liberal Alliance med i forliget om førtidspensions- og fleksjobreformen. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her