3F og SF: Forslag mangler retsgarantier for borgere i ressourceforløb

Del artiklen:
3F er ikke tilfreds med de ændringer af ressourceforløb, der indtil videre er sivet fra forhandlingerne.
3F er ikke tilfreds med de ændringer af ressourceforløb, der indtil videre er sivet fra forhandlingerne. "Vi savner forpligtelser for kommunen. Forpligtelser, der gør, at forløbene bliver mere indholdstunge og bedre," siger Tina Christensen, næstformand i 3F.

Kommuner skal mærke konsekvenser, hvis de ikke lever op til krav om bedre indhold og hurtigere afklaring, lyder det.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Flere rettigheder til borgerne og større konsekvenser for kommunerne, hvis de ikke lever op til loven.

Sådan lyder det samstemmende fra 3F og SF som reaktion på de dele af et forlig om ressourceforløb, der indtil nu er sluppet ud fra forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet.

Ifølge NB-Beskæftigelse er forligspartier enige om at forkorte forløbene betydeligt og forhandlingerne forventes afsluttet om kort tid.

“Jeg mangler to ting. Konkrete retsgarantier til borgerne og en fremdriftsgaranti, hvor det får mærkbare konsekvenser for kommunen, hvis mål og delmål ikke er opfyldt til tiden,” siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF.

Fra fagforbundet 3F lyder der lignende toner.

“Der er generelt masser af ting i den her lov, som den sygemeldte skal leve op til – og forpligtelser. Men vi savner forpligtelser for kommunen. Forpligtelser, der gør, at forløbene bliver mere indholdstunge og bedre,” siger Tina Christensen, næstformand i 3F.

Ifølge NB-Beskæftigelses er der nu enighed om, at ressourceforløbene bliver forkortet fra fem til tre et halvt år. I den ligning indgår også, at en aldersgrænse på 40 år hæves til op mod 50 år. Dem under aldersgrænsen kan ikke sige nej til gentagne ressourceforløb, mens dem over 50 kan stoppe efter ét forløb.

For halvanden uge siden kunne NB-Beskæftigelse fortælle, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards (S) egne forslag indeholder en indsatsgaranti, der skal sikre en tidligere indsats i ressourceforløbet. Borgeren får derudover en jobrådgiver og muligheden for at inddrage en sundhedskoordinator fra regionen til at vurdere for eksempel en virksomhedspraktik, hvis deltageren selv mener, det er skadeligt for helbredet. Indsatserne skal i højere grad end tidligere foregå på virksomheder.

Læs også:
Her er beskæftigelsesministerens forslag til ændring af ressourceforløb

Frit valg, hvis tidsrammer i ressourceforløb ikke overholdes

“Helt overordnet mangler der retsgarantier for borgerne. For eksempel savner vi svar på, hvad der sker, hvis indsatsgarantien ikke bliver overholdt. Hvad er konsekvenserne for kommunen, og hvor kan borgerne klage?” spørger Tina Christensen fra 3F.

Hun rejser en lignende kritik af forslaget om, at en sundhedskoordinator skal kunne vurdere de enkelte tilbud. De regionale sundhedskoordinatorer sidder med i kommunernes rehabiliteringsteams, der afgør hvilke indsatser, den enkelte borger skal arbejdsprøves i.

“Det har kun værdi, såfremt kommunen er forpligtet til at følge sundhedskoordinatorens indstilling. Vi så også hellere at det var en ekstern, for en fra klinisk funktion (i regionen, red.) kan jo komme til at modsige en kollega fra rehabiliteringsteamet,” lyder det fra Tina Christensen. 

“At grænsen for gentagne ressourceforløb hæves fra 40 til 50 år, er bestemt heller ikke noget, vi bryder os om.” 

SF mener som 3F, at konsekvenserne for kommunerne skal være tydelige, hvis de ikke sikrer, at borgerne får det rigtige indhold i indsatsen og til rette tid. 

“Efter tre eller seks måneder skal borgeren have ret til selv at vælge mellem fleksjob, førtidspension eller at fortsætte på ressourceforløb. Vi skal have nogle tidsgrænser nedover,” siger Karsten Hønge, der også har foreslået, at kontanthjælpsmodtagere skal have ret til at få et møde i rehabiliteringsteamet efter et år på kontanthjælp. 

Han kalder det, som de andre partier vil være med til at ændre i ressourceforløb for “tyndt og uambitiøst.” 

_________________________________________________________________

Danske Handicaporganisationer (DH) har også ønsket at give borgerne flere rettigheder. udover et forslag om en tidsgrænse på ressourceforløb har organisationen konkret foreslået, at

– En borger på kontanthjælpsydelse skal selv kunne søge om ressourceforløb, revalidering og fleksjob

– Alle aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere skal vurderes ift. ressourceforløb, revalidering, fleksjob og pension efter et sammenhængende år på kontanthjælp.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her