Så gode er kommunerne til at få indvandrerkvinder i uddannelse eller job

Del artiklen:

Ny analyse viser, at der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at få ikke-vestlige indvandrerkvinder i beskæftigelse eller uddannelse. Se tallene for alle kommuner her.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

I Rudersdal Kommune var 80 procent af ikke-vestlige indvandrerkvinder i arbejdsstyrken enten i uddannelse eller beskæftigelse i januar 2019. I Odense var det blot 48,3 procent.

Det viser en helt ny analyse, der undersøger ikke-vestlige indvandrerkvinders tilknytning til arbejdsmarkedet.

Analysen er foretaget af Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed på baggrund af de 30 til 64-årige ikke-vestlige indvandrerkvinder med mindst 10 års ophold i Danmark, og som tidligst er indvandret som 18-årige.

Forskellen er interessant, fordi der er stor politisk opmærksomhed på, hvordan man får netop denne befolkningsgruppe i beskæftigelse. Og her viser analysen altså, at nogle kommuner er væsentligt bedre til det end andre.

Analysen har taget højde for, at kommunerne på grund af sammensætningen af ikke-vestlige indvandrerkvinder har vidt forskellige rammevilkår for, hvor mange der kan forventes at komme i beskæftigelse eller uddannelse.

Derfor har man lavet en såkaldt benchmarkingindikator, som viser, hvordan andelen af indvandrerkvinder i beskæftigelse eller uddannelse ligger i forhold til det niveau, man kunne forvente ud fra kommunens rammevilkår. Benchmarkingindikatoren viser afstanden i procentpoint fra det forventede niveau.

Dermed viser benchmarkingindikatoren, hvor god en kommune er til at få ikke-vestlige indvandrerkvinder i job eller uddannelse i forhold til andre kommuner.

Se benchmarkingindikatoren for alle kommuner i kortet her.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Der er ikke et geografisk mønster i hvilke kommuner, der er bedst til at få indvandrerkvinder i beskæftigelse eller uddannelse. Tværtimod er der mellem nabokommuner store forskelle. For eksempel klarer Assens sig 6,2 procentpoint bedre end forventet, mens Nordfyns Kommune klarer sig 7,4 procent dårligere end forventet.

I toppen af listen på benchmarkingindikatoren ligger Vesthimmerlands Kommune med en indikator på 7,8. I den modsatte ende ligger netop Nordfyns Kommune, som ligger længst fra det forventede niveau.

På landsplan er 61,4 procent af den undersøgte gruppe i beskæftigelse eller uddannelse. Se her, hvordan andelen ligger i hver af landets kommuner, og hvor mange personer, der er tale om.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her