Baggrund: Tidligere krav om besparelser på jobcentre er kommet fra både højre- og venstrefløj

Del artiklen:
(Arkiv) Store besparelser på jobcentrene har længe være efterlyst af både højre- og venstrefløj. Nu bliver det med Socialdemokratiet i regering, at budgettet skæres med 1,1 milliarder kroner fra 2024.
(Arkiv) Store besparelser på jobcentrene har længe være efterlyst af både højre- og venstrefløj. Nu bliver det med Socialdemokratiet i regering, at budgettet skæres med 1,1 milliarder kroner fra 2024.

Med forliget om tidlig pension planlægger regeringen nu at gennemføre en stor besparelse på jobcentrene. Den har længe været efterlyst af partier på de yderste fløje.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Det blev med en socialdemokratisk regering ved bordenden, at en længe efterlyst milliardbesparelse på jobcentrene blev aftalt.

I det nyligt indgåede forlig om tidlig pension med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil regeringen fra 2024 spare 1,1 milliarder kroner på jobcentrene om året. Det skal ske for at finansiere op mod en tredjedel af den tidlige pension og en forbedring af seniorpensionen.

Læs også:
Jobcentre skal spare op mod ti procent for at finansiere tidlig pension

Tilbage i november 2018 var det en rapport om beskæftigelsesindsatsen i kommunerne fra Rigsrevisionen, der startede en debat om effektiviteten i jobcentrene. Rapporten konkluderede blandt andet, at kommunerne samlet kunne spare 1,45 milliarder kroner om året, hvis de mindst effektive kommuner gjorde som de mest effektive. Det er tre fjerdedele af det beløb, der nu bliver sparet i aftalen om tidlig pension. I regnestykker er der ikke taget højde for løn- og prisudviklingen fra 2018 til 2020.

Forud for valget i juni 2019  foreslog Liberal Alliance og Nye Borgerlige, at jobcentrene helt skulle nedlægges. Også Konservative har argumenteret for store besparelser på jobcentrene. Det store regeringsparti Venstre var fraværende i debatten. Det samme var Dansk Folkeparti.

Men også til venstre i salen har der været krav om omfattende ændringer af jobcentrene.

Under overskriften “Har fået nok: Luk dem!” lagde Enhedslistens Pernille Skipper i januar  2020 op til omfattende ændringer af beskæftigelsesindsatsen på baggrund af de mange pressehistorier om syge mennesker, der blev sendt i ressourceforløb.

Tidligere henviste Alternativet til et forsøg i Finland, hvor to grupper af lige mange ledige havde haft lige meget succes med at få job, selvom kun den ene gruppe havde været i beskæftigelsestilbud.

Socialdemokratiet har ligesom Venstre været tavs i debatten om besparelser på jobcentrene, men har altså nu sammen med forligspartierne planlagt en stor besparelse for at finansiere partiets store løfte om en tidlig pension til grupper, der har været længe på arbejdsmarkedet – og samtidig forbedre den målrettede seniorpension til meget nedslidte.

Læs også:
FAKTA: Aftale om ret til tidlig pension

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her