Trods corona: ‘Rekruttering fra kanten’ får aktivitetsparate i arbejde

Del artiklen:
(Arkiv) Især i landbrug og service er der muligheder for deltid og vikariater for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtager på Lolland Falster.
(Arkiv) Især i landbrug og service er der muligheder for deltid og vikariater for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtager på Lolland Falster. - Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix

Et stort beskæftigelsesprojekt på Lolland-Falster har nået sine første mål, viser en midtvejsevaluering. Ved at lægge indsatsen om og inddrage det lokale erhvervsliv er flere kommet i småjob eller i fuld beskæftigelse.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Et stort beskæftigelsesprojekt på Lolland-Falster er i mål med at få nogle af de mest udsatte i arbejde gennem projektet ‘Rekruttering fra kanten’ på Lolland-Falster.

Det viser en midtvejsevaluering fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Projektet løber fra 2018 til 2021. I den periode skal 1.300 aktivitetsparate i kontanthjælpssystemet visiteres til projektet. Heraf skal 550 – eller godt 40 procent – få løntimer, der suppleres af offentlig forsørgelse, eller de skal opnå en ansættelse uden offentlig forsørgelse i løbet af de tre år. De øvrige skal i virksomhedspraktik og anden aktivering.

Et af delmålene var, at 100 aktivitetsparate skulle opnå løntimer ved udgangen af 2019. Det lykkedes. En fjerdedel af dem var i perioden i beskæftigelse uden at skulle have suppleret med en offentlig ydelse. I alt var 663 med i projektet ved udgangen af 2019. Det var langt flere end forventet.

“Vi har haft rigtig gode resultater sammen med Guldborgsund,” siger Per Bech Grønning, jobcenterchef i Lolland Kommune, der fortæller, at udover fleksjob er der ikke mange faste job, de fleste løntimer hentes i.

“Nogle af dem går jo fra et job til et andet,” siger han.

Fremdrift på trods af coronalukning

På trods af corona er der fremdrift i projektet. Selvom det stod stille i nogle måneder under nedlukningen, er det kommet stærkt tilbage. 

“Det er jo klart, at i coronaperioden, hvor vi suspenderede lovgivningen, var der ingen i aktiveringsindsats. I den periode på nok fire måneder mistede vi kadencen,” siger jobcenterchef i Guldborgsund, Lars Bostholm.

“Corona påvirker en lille smule, når man ser på tallene,” bekræfter også Trine Thomsen, seniorkonsulent i Cabi og leder af projektet. 
 
“Målet 30. juni var, at 200 borgere skulle have haft job. I stedet var 163 borgere i job. Virksomhedspraktikkerne følger måltallene, og effekten for målgruppen har været god. Mens 6,6 procent af borgerne i projektet har været i ordinær beskæftigelse, er det på landsplan 3,5 procent.” 
Se projektets resultater sammenlignet med de landsdækkende tal i tabellen nedenfor. Her fremgår det, at en større andel af deltagerne i projektet er i fleksjob og job uden støtte end landsgennemsnittet.

null

Tallene er trukket fra DREAM, der er en forløbsdatabase, baseret på data fra Beskæftigelses-, Undervisningsministeriet, CPR-registret og SKAT. Opgørelsestidspunktet starter i begge kommuner i august 2018, men slutter i Guldborgsund Kommune i april og i Lolland Kommune i juni 2020. Samtidig er det ikke alle aktivitetsparate kontanthjælpsborgere i Guldborgsund Kommune, der er med i projektet, og det kan forskyde resultaterne.

Læs også:
Forsinkelse på Femernbæltforbindelsen har konsekvenser for beskæftigelsesprojektRekruttering fra kanten’ er finansieret af den A.P. Møllerske Støttefond.  Videns- og konsulenthuset Cabi har den overordnede ledelse af projektet. Ud over jobcentrene i Lolland og Guldborgsund kommuner deltager erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster, LG Insight, 3F Lolland-Falster og Erhvervspark Lolland i indsatsen. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her