Ledige på ressourceforløb skal have ‘indsatsgaranti’ og ret til lægelig vurdering

Del artiklen:
Ledige på ressourceforløb skal have garanti for en indsats inden for et halvt år, foreslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Ledige på ressourceforløb skal have garanti for en indsats inden for et halvt år, foreslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). - Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Et beskæftigelsestilbud inden for et halvt år og ret til ekstern lægelig vurdering af, om tilbuddet tager hensyn til borgerens ‘helbredsmæssige situation.’ Det foreslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et oplæg til forhandling, som NB-Beskæftigelse har læst.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Der er alt for lang ventetid i alt for mange ressourceforløb, viste en analyse fra STAR for nylig.

Derfor foreslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nu, at ledige i ressourceforløb skal have garanti for, at de kan deltage i et aktiveringsforløb, inden der er gået et halvt år på ydelsen. Det fremgår af et forslag til ændringer af ressourceforløb, som NB-Beskæftigelse har læst.

Helt overordnet ønsker Peter Hummelgaard mere indhold og bedre fremdrift i ressourceforløbene, og det skal blandt andet indsatsgarantien sikre. Hvis ikke den er indløst inden for et halvt år, skal der holdes i et tværfagligt team om sagen, foreslår ministeren.

Ifølge analysen fra STAR er kun seks ud af ti  af de ledige i ressourceforløbene i gang med en aktiv indsats efter et halvt år. Hver femte har ikke nogen dato for en indsats.

Jobformidler skal sikre det gode match

Ifølge forslaget skal flere på ressourceforløb have mere virksomhedsrettede forløb. Derfor skal alle ledige på ressourceforløb have en jobformidler, der har godt kendskab til det lokale arbejdsmarked. Det skal ske for at sikre “et godt match med en virksomhed,” skriver Peter Hummelgaard.

Jobformidleren skal dermed “understøtte at borgeren gennemfører et virksomhedsforløb,
som sikrer fremdrift i ressourceforløbet.”

En ekstern skal vurdere tilbud i forhold til helbred

Den ledige skal ifølge Hummelgaards forslag også have ret til at få en lægelig vurdering af, om et beskæftigelsestilbud tager hensyn til personens helbred. I forslaget beskrives det som ‘a second opinion’. Det må forstås som en vurdering fra en læge, psykolog eller anden fagperson, der ikke er ansat i kommunen. Også regionens sundhedskoordinator kan inddrages.

Det sker for, at borgerne ikke skal “opleve usikkerhed og bekymring over, om deltagelse i fx virksomhedspraktik kan forværre deres helbred,” som der står i forslaget.

Finansiering og ældre over 60

Ældre med seks år eller kortere tid til folkepensionsalderen skal ifølge beskæftigelsesministeren helt undtages for ressourceforløb. Se mere om det i denne artikel:

Læs også:
Minister: De ældste ledige skal undtages for ressourceforløb

Forslaget skal finansieres inden for reformen, blandt andet ved at afskaffe driftsrefusionen til beskæftigelsesindsatsen i ressourceforløbene, foreslår beskæftigelsesministeren.

Det er allerede sket på en lang række andre områder inden for beskæftigelsesindsatsen, fordi aktivering er lagt om til virksomhedsaktivering, som ikke koster kommunen noget i sig selv.

Peter Hummelgaard forventer, at konsekvensen bliver, at “indsats tilrettelægges efter den enkelte borgers behov, ikke efter refusionen.”

Samtidig forudser han en “Ikke mindre indsats, men forventeligt en anden sammensætning af indsatsen.”

Tabellen nedenfor er fra STARs fokusrevision af ressourceforløb i kommunerne fra maj 2020.

null

Ministeren præsenterede forslaget for forligspartierne bag førtidspensions- og fleksjobreformen på det første møde om ændringer af reformen efter sommerferien. Ressourceforløbene blev indført med reformen i 2013, og partierne bag var den daværende regering, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre og oppositionspartierne Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her