A-kasse glæder sig over fysiske møder med ledige

Del artiklen:
(Arkiv) HK Sjælland's a-kasse er glad for fysiske møder med de ledige, der blev sat i gang i sidste uge.
(Arkiv) HK Sjælland's a-kasse er glad for fysiske møder med de ledige, der blev sat i gang i sidste uge. - Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix

Landets fem største a-kasser bruger digitale og telefoniske samtaler under coronakrisen, men i HK Sjælland er der glæde over et pilotprojekt med fysisk fremmøde.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

De fem største a-kasser – Akademikerne, KRIFA, HK, 3F og FOA – har medarbejdere på hjemmearbejde for at være med til at stoppe smittespredningen med covid-19. De bruger samtidig digitale og telefoniske samtaler med de ledige i stedet for fysisk fremmøde.

A-kassen i HK Sjælland går den anden vej. Her er de ledige medlemmer nu begyndt at komme til fysiske møder i a-kassens kontorer i Slagelse, Roskilde og Nykøbing Falster. Forsøget skal blandt andet afklare, om medlemmerne er bekymrede på grund af corona, og om de for eksempel melder fra i sidste øjeblik, men det har der ikke været noget af.

“Vi har været i gang i en uge, og der er stor tilfredshed,” siger Max Rosenborg Søndergaard, der er funktionsleder og ansvarlig for job og vejledning i HK Sjælland.

“Mange er rigtig glade for at vende tilbage, og medarbejderne oplever også, at samtalerne er mere givende. Telefonsamtalen er jo en endimensionel måde at møde medlemmerne på. Ved fysiske møder bruger man flere sanser, og vi kan bedre afkode, om medlemmerne er, hvor vi tror, de er.”

Da forsøget startede for en uge siden, var ingen af HK Sjællands a-kasser i kommuner med for høje smittetal. Det har ændret sig siden da. Nu er både Slagelse og Roskilde blandt de 49 bekymringskommuner, der har så høje smittetal, at Statens Seruminstitut holder skarpt øje med kommunerne.

“Vi følger smittetallene løbende,” siger Max Rosenborg Søndergaard, der er indstillet på, at forsøget fortsætter.

“For en uge siden var der ikke grund til mere bekymring, end at vi kunne håndtere det på fornuftig vis. Vi lægger ikke hårdt pres på de ledige. Hvis medlemmerne er utrygge, laver vi et fysisk møde om til et digitalt, og hvis der er det mindste antræk til en forkølelse, skal de ikke møde op hos os.”

Ingen støtte til krav fra kommuner

Max Rosenborg Søndergaard bakker ikke op om et krav om, at digitale og telefoniske samtaler i stort omfang skal erstatte de fysiske samtaler i fremtiden. 

KL og en lang række kommuner presser på for i første omgang at få dispensationen til at holde telefoniske og digitale møder forlænget ud over 1. oktober. Men KL ønsker også, at de digitale og telefoniske samtaler skal kunne bruges frit i fremtiden – og altså blive en del af lovgivningen.

Læs også:
Jobcentre kan fortsætte distancesamtaler året ud

Kommunerne begrunder blandt andet ønsker om flere digitale samtaler med effektivitet, men også at det kan være mindre intimiderende at tale i telefon end at møde ind på et jobcenter. 

Sådan er det ikke i a-kasserne, lyder det fra Max Rosenborg Søndergaard. For selvom de også skal følge reglerne i lovgivningen, så anser medlemmerne a-kasserne for at være på deres side.

“Vi repræsenterer også et system, men vi burde være medlemmernes ambassadører. Vi kender vores ledige betydeligt bedre i en faglig a-kasse, og vi skulle også gerne være bedre til at finde beskæftigelse til dem,” siger han.

“Vi er en del af a-kasseforsøget, og  hvis vi skal gøre en forskel, håber jeg på, at vi kan fastholde det personlige med medlemmer. Jeg ved godt, der bliver presset på fra jobcentre, men mit håb er, at der bliver en kombination. Nogle medlemmer er mere selvkørende, og vi behøver ikke at trække samme samtalekoncept ned over dem.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her