Op mod 30.000 på arbejdsfordeling under coronakrisens første fem måneder

Del artiklen:
Arbejdsfordeling er mere fleksibelt end lønkompensation, siger Charlotte Gye Sørensen, arbejdsmarkedschef i Ikast-Brande Kommune.
Arbejdsfordeling er mere fleksibelt end lønkompensation, siger Charlotte Gye Sørensen, arbejdsmarkedschef i Ikast-Brande Kommune.

Arbejdsfordeling er mere fleksibel end lønkompensationen, hvor man ikke måtte arbejde. Det er af forklaringer på, at mange virksomheder har valgt at sende medarbejdere delvist på dagpenge. Se, hvor mange i din kommune.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Næsten 30 gange så mange har været på arbejdsfordeling i de første fem måneder af coronakrisen som fra marts til juli sidste år. Se, hvordan de fordeler sig i kommunerne nederst i artiklen.

NB-Beskæftigelse har talt med tre mindre kommuner, der har haft forholdsvis mange på arbejdsfordeling.

“Der var nogle virksomheder, der var ude og sige, at lønkompensation var for ufleksibelt. Arbejdsfordeling er mere fleksibelt, fordi man kan arbejde i nogle af dagene,” siger Charlotte Gye Sørensen, arbejdsmarkedschef i Ikast-Brande Kommune, hvor over 500 personer har været på arbejdsfordeling i perioden.

“Vi har nogle større virksomheder, der skal ud og sælge opgaver, og de har haft brug for medarbejderne.”

I starten af krisen var Ikast-Brande en af de kommuner, hvor flest virksomheder havde sendt medarbejderne hjem på lønkompensation, men antallet faldt hurtigt.

“Vi var også meget aktive i at rådgive virksomhederne om mulighederne i arbejdsfordeling,” fortæller Charlotte Gye Sørensen.

Også Mariagerfjord Kommune forklarer de 735, der har været på arbejdsfordeling, med en tæt kontakt til virksomhederne under hele krisen.

“Vi har fra starten haft en meget aktiv indsats med at kontakte de konkrete virksomheder for at give dem hjælp til både at fastholde produktion og medarbejdere,” fortæller arbejdsmarkedschef Simon Elkjær Mæng.

“Vi kan se lige nu, at vi har klaret os fornuftigt med fastholdelse og i forhold til ledighed på landsplan og i Nordjylland, og jeg er sikker på, at der er en sammenhæng.”

Thisted har haft over 1.000 på arbejdsfordeling under coronakrisen. Det skyldes især, at en stor vinduesfabrik og en større metalvirksomhed er vant til at bruge arbejdsfordeling ved sæsonudsving, fortæller beskæftigelseschef Trine Engholm Christensen.

“Vi har et par rigtig store virksomheder, der har brugt arbejdsfordeling, men det gør de engang imellem i forhold til deres produktion. Vi havde vi et par mindre virksomheder, der søgte arbejdsfordeling men valgte lønkompensation i stedet.”

Usikkerhed om eksporten

Om den nye trepartsaftale om arbejdsfordeling vil bliver brugt, er blandt andet afhængigt af, hvordan det kommer til at gå med eksporten.

Læs også:
Fem gange så mange forventes at komme på arbejdsfordelinger efter ny aftale

Det er både i Midtjylland og i Østjylland det springende punkt i de kommende måneder.

“Vi holder vejret lige nu forhold til eksporten. Det er den store usikkerhed i vores område lige nu,” siger Charlotte Gye Sørensen om Ikast-Brande Kommune. 

Simon Elkjær Mæng i Mariagerfjord Kommune har den samme bekymring.

“Vi har en forholdsvis høj andel bygge- og anlæg, der ikke har været påvirket af krisen, men vi har også en forholdsvis høj andel industri. De sidste tre-fire måneder har de produceret det, der i forvejen var i ordrebøgerne. Så vi holder også vejret.” 

Langt de fleste kommuner havde ingen på arbejdsfordeling i perioden i 2019, mens det kun var tre kommuner, der ifølge ikke brugte ordningen under coronakrisen, viser tal fra Jobindsats.dk.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her