Forskning kan ikke fikse beskæftigelsesindsatsen

Del artiklen:

Podcast: Det er medarbejderne i jobcentrene, der gennemfører forandringer, lyder det fra Dorte Caswell, professor ved Aalborg Universitet. Lyt til hendes mere end fem års erfaringer med forskning i direkte dialog med medarbejdere og ledelse i en række midt- og vestjyske kommuner.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Det er en ny måde at forske i beskæftigelsesindsatsen, en gruppe forskere fra Aalborg Universitet er gået i gang med. Ikke noget med skriveborde og excel-ark langt fra virkeligheden, men i direkte dialog med sagsbehandlere, jobkonsulenter, mellemledere og chefer i jobcentre og beskæftigelsesforvaltninger.

Det skete først i LISES-projektet og nu i CUBB, Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser.

“Forskning skal være kritisk, men ikke problemudpegende. Den skal være reparativ, så vi tænker sammen om mulige løsninger,” siger Dorte Caswell, professor ved Aalborg Universitet og en af to projektledere af CUBB.

Der skal med andre ord ikke peges fingre af det, som går skidt, men i stedet samler forskerne sammen på, hvordan for eksempel samtalerne foregår. De systematiserer det, de bemærker som gennemgående problemstillinger i optagelser af samtalerne og tager deres fund med tilbage til praktikerne til en fælles dialog. For eksempel om, hvad der sker, når sagsbehandleren er mere optaget af at komme igennem sin tjekliste end at lytte til borgeren. 

På den måde opstår viden, forklarer Dorte Caswell i podcasten herover. Viden findes nemlig både hos forskerne og hos praktikerne, og det er den samlede viden, der skal ‘mobiliseres’ og bredes ud til hele organisationen. 

Det handler også om menneskesyn, siger hun. Ser man den udfordrede borger som en, systemet skal hælde noget på, eller som et menneske i sin egen ret, der selv er og ønsker at være handlende. I de kommuner, CUBB arbejder sammen med, bestræber de sig på det sidste. 

___________________________________________________________________________________

Professor Dorte Caswell er sammen med professor Flemming Larsen fra Aalborg Universitet leder af CUBB, der blev etableret 1. januar i år. Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser er i partnerskab med Silkeborg, Herning, Holstebro og Vesthimmerland kommuner og har gennem flere år arbejdet med borgerinddragelse. 

Find tidligere podcasts i serien om CUBB på NB-Beskæftigelse og SoundCloud.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her