Forsker ser genkomst af Socialdemokratiets arbejdsmarkedspolitik fra 1990’erne

Del artiklen:
(Arkiv) Ser vi en genkomst af Socialdemokratiets arbejdsmarkedspolitik, spørger Niklas A. Andersen, forsker og Phd. ved Aalborg Universitet.
(Arkiv) Ser vi en genkomst af Socialdemokratiets arbejdsmarkedspolitik, spørger Niklas A. Andersen, forsker og Phd. ved Aalborg Universitet.

Podcast: Fokus på opkvalificering og de forsikrede ledige. Det minder om noget, der er sket før. Forsker og phd. Niklas A. Andersen ser tilbage på beskæftigelsespolitikken gennem 20 år.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Den første del af opkvalificeringsreformen, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fik vedtaget og sat i gang før sommerferien, havde de forsikrede ledige som den klare målgruppe. Kun de kan få 110 procent af dagpengene for at uddanne sig, og kravet er, at de i forvejen skal være på dagpenge.

Med opkvalificeringsreformen ser phd. ved Aalborg Universitet Niklas A. Andersen “lidt af en genkomst” af 1990’erne, hvor strategien var at bringe arbejdsløsheden ned gennem uddannelse. Det skete med så stor succes, at det er kaldt ‘det danske jobmirakel’.

Dengang var det alene de forsikrede ledige, den daværende socialdemokratiske arbejdsminister Jytte Andersen skulle fokusere. Kontanthjælpsmodtagerne hørte under Socialministeriet frem til 2001, hvor de to ministeriet blev lagt sammen til Beskæftigelsesministeriet.

“Med de nye ministermål og opkvalificeringsreformen er der en tendens til at have et fokus på dagpengemodtagerne,” siger Niklas A. Andersen.

“Der er også åbnet lidt op for, at jobparate kontanthjælpsmodtagere kan få noget uddannelse, men det er klart, at det er ikke i samme længde og under samme forhold som dagpengemodtagere, og det er slet ikke tænkt ind i forhold til de aktivitetsparate.”

Brud med udvikling gennem tyve år?

Beskæftigelsesministeriet har eksisteret i 19 år og jobcentrene i kommunerne i 13 år. Her kom der stort fokus på at få kontanthjælpsgrupperne i arbejde og uddannelse.

“Det har været et langt sejt træk, hvor man har satset på beskæftigelse som både indsatsen i form af virksomhedsrettet aktivering, og løsningen, hvis de kommer i job, så ordner de andre ting sig nok,” siger Niklas A. Andersen. 

Det er dog for tidligt at se, om Peter Hummelgaards fokus på de forsikrede ledige vil betyde, t kontanthjælpsgrupperne nedprioriteres. 
 
“Der er også åbnet lidt op for, at jobparate kontanthjælpsmodtagere kan få noget uddannelse, men det er klart, at det er ikke i samme længde og under samme forhold som dagpengemodtagere, og det er slet ikke tænkt ind ift de aktivitetsparate.”

Jobcentrene er meget interesserede i at få kontanthjælpsmodtagerne med i næste del af opkvalificeringsreformen, som efter planen skal komme i efteråret.

“Jeg hører i kommunerne, at nogle gange er udfordringen i forhold til at få også de svagere ledige fra virksomhedspraktik til ordinære timer, at der ikke er mulighed i systemet til at give lige det kortere kursus til, at den ledige kan bestride de opgaver.” 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her