Sygemeldte og fleksjobbere får otte ud af ti seniorpensioner

Del artiklen:
(Arkiv) DF's Bent Bøgsted (mf.) vil ligesom beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sende nedslidte på pension, før de bliver sygemeldt. Men Venstre vil ikke sende raske på pension, siger Hans Andersen (V).
(Arkiv) DF's Bent Bøgsted (mf.) vil ligesom beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sende nedslidte på pension, før de bliver sygemeldt. Men Venstre vil ikke sende raske på pension, siger Hans Andersen (V). - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Analyse: Debatten om seniorpensionen viser meget klart forskellen på regeringens og den borgerlige oppositions holdning til en pension til nedslidte. Mens Venstre vil give pension til dem, der er blevet syge af at arbejde, vil Socialdemokratiet vil give pension til nedslidte, før de bliver syge.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Socialdemokratiet forventes at fremlægge et forslag til tidligere pension til nedslidte i forbindelse med partiets sommermøde, der starter på tirsdag. Det fyger allerede med tal om økonomiske konsekvenser, og i sidste uge lagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nogle tal på bordet, der efter hans mening underbygger behovet for en ny pension til ‘Arne’.

Mest af alt viser debatten om seniorpensionen, hvad uenigheden mellem regeringen og den borgerlige opposition går ud på.

“Under tre procent går fra job til seniorpension,” skrev Beskæftigelsesministeriet i en overskrift på en pressemeddelelse i sidste uge. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tilføjede, at tallene “med al tydelighed” viser, “at ordningen på ingen måder kan stå alene, og at der er behov for en ret til tidlig pension for alle dem, der er kommet tidligt ind på arbejdsmarkedet og haft mange år med fx hårdt fysisk arbejde.” 

“Derfor vil regeringen snart fremlægge vores udspil til en ret til tidlig pension. Præcist som vi har lovet i valgkampen. Og denne opgørelse er med til at sætte en tyk streg under, hvorfor det er nødvendigt. Det er ikke retfærdigt, at man skal være slidt ned til sokkeholderne, for at man kan trække sig tilbage.”

Omvendt siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen til NB-Beskæftigelse, at de seneste tal for seniorpensionen viser, at den “rammer meget præcist.”

“Seniorpensionen har jo indbygget, at det er målrettet de mennesker, der er slidt ned, og ikke længere kan være en del af arbejdsmarkedet. I modsætning til seniorpension vil regeringen give pension til mennesker, der er raske. Det er efterløn version 2.0.”

Venstre: Syge og fleksjobbere er også en del af arbejdsmarkedet

Baggrunden for Peter Hummelgaards udtalelser var en statistik, som Beskæftigelsesministeriet fremlagde i sidste uge. Det er en opgørelse af den forsørgelse, modtagere af seniorpension havde, før de blev bevilget pension i månederne januar til april i år.

Statistikken viser, at kun 2,8 procent af dem direkte fra beskæftigelse uden at have været sygemeldt, men samtidig kommer hver tredje fra sygedagpenge, og hver tredje har fået bevilget fleksjob.

Hans Andersen mener på den baggrund, at det er forkert at sige, at kun 2,8 procent kommer fra job.

“Der er rigtig mange her, som er på sygedagpenge og i fleksjob og dermed også en del af arbejdsmarkedet,” siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Statistikken over modtagere af sygedagpenge på Jobindsats.dk viser, at tre ud af fire er sygemeldt fra et lønmodtagerjob.

Dansk Folkepartis og De Radikale aftalte seniorpensionen med den tidligere VLAK regering kort før folketingsvalget sidste år.

DF: Seniorpension er ikke nok

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) siger i dag om tidligere pension til de nedslidte:

“Seniorpension er ikke nok. Det er beregnet til dem, der kan arbejde 15 timer om ugen eller mindre. Der er nogen, der arbejder 20-25 timer, der også er nedslidt, og der er behov for at se på dem, der er knap så syge, men bare så nedslidte. Derfor har vi sagt, at vi er klar til at se på udspillet.”

“Vi havde aldrig regnet med, at der kom rigtig mange direkte fra en arbejdsplads. Langt de fleste kommer fra, at de har været hjemme i en sygdomsperiode, hvor de godt kan være i gang med at søge førtidspension eller fleksjob. Derfor kan der jo godt komme nogle stykker direkte fra arbejde, hvor de har knoklet igennem på medicin.”

I alt udgør borgere, der er syge eller har fået bevilget fleksjob, hele 80 procent af dem, der fik bevilget en seniorpension fra 1. januar til 30. maj i år. Se beregningen i tabellen nedenfor.

Se ministeriets fulde oversigt over ydelser før seniorpension længere nede i artiklen.

Peter Hummelgaard overtog den aftalte seniorpension, da han blev beskæftigelsesminister. Det endte med, at alle partier undtagen Nye Borgerlige stemte for den, selvom Socialdemokratiet og venstrefløjen var imod den under VLAK regeringe. 

I den oprindelige aftale er det forudsat, at to ud af tre af de godt 17.000, der forventes at have fået tildelt en seniorpension, er “en ny gruppe mennesker, som får mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen.” 
 
Her tæller Venstre altså syge og fleksjobbere med, mens SF ligesom ministeren tæller helt anderledes. 

“Det er godt nok med en ny ordning, der er med til at rydde op i andre overførselsindkomster, men man skal sælge det under den rigtige varebetegnelse,” siger Karsten Hønge (SF).
 
“Det har ikke noget med nedslidning eller værdig tilbagetrækning at gøre. Det overlader opgaven til vi andre, der skal lave noget for dem, der er nedslidt efter mange år på arbejdsmarkedet.” 

Se her den samlede opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

FAKTA:

Beskæftigelsesministeriets beregning er lavet på baggrund af årets fire første måneder. Ministeriet oplyste samtidig, at i alt 1.759 havde fået seniorpension de første fem måneder i 2020, og at tilkendelsesprocenten var 96 procent. Under den gamle seniorførtidspension blev der bevilget 1.441 pensioner i de første fem år af ordningen.

Kun personer, der er i ordinært job, fleksjob, selvstændige eller på a-dagpenge kan få sygedagpenge. I perioden januar til april, som er den seneste opgjorte på Jobindsats.dk, kom tre ud af fire på sygedagpenge fra job. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her