Kommune laver nye coronajob til aktivitetsparate

Del artiklen:
Center for Jobindsats for aktivitetsparate ledige i København satte sig for at udnytte coronakrisen til at skabe nye job til aktivitetsparate borgere. Det er hidtil lykkedes, fortæller afdelingsleder Sophie Danneris.
Center for Jobindsats for aktivitetsparate ledige i København satte sig for at udnytte coronakrisen til at skabe nye job til aktivitetsparate borgere. Det er hidtil lykkedes, fortæller afdelingsleder Sophie Danneris.

I et samarbejde med en ekstern leverandør har Københavns Center for Jobindsats for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere uddannet snart 52 ledige til job som kontaktflade-afsprittere. Flere af dem er i job, og håbet er, at også kommunens øvrige forvaltninger og private virksomheder vil bruge de aktivitetsparate til gruppe til afspritningsjob.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Københavns Kommune var de første aftagere af de professionelle kontaktflade-afsprittere, der blev uddannet på et rengøringskursus i netop det. Seks fik job i et stort jobcenter i Valby, mens fire fik job på det jobcenter, hvor de selv var kommet som aktivitetsparate ledige.

Én enkelt fik job hos den eksterne leverandør, Hans Knudsen Instituttet (HKI), som har udviklet opkvalificeringskurset.

De nye kontaktflade-afsprittere arbejder mellem 10 og 30 timer om ugen, som de har kræfter til. Det er i job med almindelig løn, fortæller Sophie Danneris, der er afdelingschef på JKI, Center for Jobindsats for aktivitetsparate. 

“Da covid-19 epidemien startede i marts talte vi om, hvad vi skulle gøre for, at den gruppe af borgere ikke kom endnu længere bagud i køen, end de allerede er i forvejen”

“Vi brainstormede – over Teams – med HKI om at udnytte de muligheder, vi så forude i forhold til vores borgere. Det er jo en træls situation at finde jobåbninger i, og der er grænser for, hvor langt man kan udvikle disse borgere, hvor mange af dem ikke kommer til at passe ind i kassen af ‘perfekte medarbejdere’, siger Sophie Danneris.

Ideen blev at gøre kontaktflader rene for virus på virksomheder og institutioner, og så blev kurset til opkvalificering af ledige til kontaktflade-afspritning udviklet og sat i gang.

“Tidligere ville man måske have sendt aktivitetsparate i virksomhedspraktik for at gøre arbejdet, men det vil vi gerne væk fra. Borgerne er opkvalificeret, de udfører en reel arbejdsopgave, og der er et reelt behov,” siger Sophie Danneris.

Interesse hos private virksomheder

En del af undervisningen blev gennemført på arbejdspladser.

“Nogle af borgerne har angst eller adhd, og derfor var det vigtigt, at de kunne se, hvor opgaverne var. Trappeopgangen, hvor håndtaget skal afsprittes, kaffemaskinen i tekøkkenet. Det var meget konkret.”

Mens de første blev ansat internt i kommunen, har JKI i samarbejde med Hans Knudsen Instituttet nu også aftaler med flere private rengøringsfirmaer, der har brug for at kunne tilbyde kontaktflade-afsprittere i deres erhvervsservice. Københavns Professionshøjskole får også brug for syv afsprittere, og plejehjemssektoren i København skal også have ansat medarbejdere i funktionen.

Her forsøger JKI at sikre, at det bliver de aktivitetsparate borgere med opkvalificeringskurserne, der får arbejde på plejehjemmene og i flere private virksomheder. Der er dog ikke nogen garanti for job efter et kursus.

“Når borgerne har været på kursus, skal de til jobmesse med reelle samtaler med arbejdsgivere, hvor der skal være et match, for at de får arbejde,” fortæller Sophie Danneris.

Håber på varige job

I andre kommuner er ledige blevet ansat til at gøre rent ved åbning af skoler og børnehaver, men de bliver fyret nu, fordi kravene ikke længere er så store til rengøring. Er jobbet som afspritter også midlertidigt?

“Indtil videre er det kun for en periode,” siger Sophie Danneris, som håber på, at man kan se på sygefraværet, at der bliver gjort bedre rent, og at det kan betyde, at jobbet får værdi på den måde. Hvis ikke der er varige job i funktionen, så har de opkvalificerede kontaktflade-afsprittere alligevel fået noget ud af det, siger hun.

“De får kompetencer, de har fået en reel løn, de er opkvalificeret til et andet job, hvis de ikke beholde det her.”

Én af afspritterne er allerede på vej i nyt fuldtidsarbejde servicebranchen. Det var hende, der blev ansat i Hans Knudsens Instituttet efter afsluttet opkvalificeringskursus i begyndelsen af maj.

Der kommer omkring 8.000 aktivitetsparate ledige i JKI, som er Jobcenter Københavns Center for Jobindsats. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her