Rapport: Tidsfrister overskrides i jobafklarings- og ressourceforløb

Del artiklen:
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil til august starte forhandlinger om ændringer af jobafklaring - og ressourceforløb.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil til august starte forhandlinger om ændringer af jobafklaring - og ressourceforløb.

En tredjedel venter i mere end fire måneder på at få afklaret, om de skal i ressourceforløb eller for eksempel fleksjob eller førtidspension. For sygemeldte overskrides tidsfristen for vurdering i rehabiliteringsteams i næsten tre fjerdedele af sagerne. Beskæftigelsesministeren vil i august starte forhandlinger om ændring af ordningerne.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Borgere i ressource- og jobafklaringsforløb får “i mange tilfælde” ikke får den hjælp, de har brug for, skriver Berlingske om to rapporter fra Deloitte om henholdsvis ressource- og jobafklaringsforløb.

Rapporterne er bestilt af STAR på foranledning af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der længe har været utilfreds med især ressourceforløbene.

“Der er for mange mennesker, der ikke får det rigtige indhold i ressourceforløbene. Der er for mange, der går for lang tid uden at blive afklaret, og når de så endelig bliver afklaret, så bliver de afklaret på en sådan måde, at det kunne være gjort tidligere,” sagde Hummelgaard i januar til Fagbladet 3F

Rapporterne viser, at tidsfrister bliver ikke overholdt, og borgere må vente urimeligt længe på at få deres sag gennem systemet. Samtidig mangler der at blive fastsat konkrete mål for at komme i uddannelse eller arbejde. 

Sager går i stå

Der er ifølge flere steder, hvor praksis i ressourceforløb ikke opfylder lovens krav. I næsten halvdelen af sagerne – 45 procent – bliver der i den forberedende fase af forløbet ikke beskrevet et konkret uddannelses- eller jobmål.

Det sidste er måske ikke så underligt, da næsten 60 procent af ressourceforløbene ender med at få tildelt en førtidspension.

Læs også:
Knap 60 procent på førtidspension efter ressourceforløb i 2019

I næsten hver fjerde sag går der over fire måneder, inden indsatsplanen er udarbejdet. I 17 procent af sagerne foreligger der slet ikke en indsatsplan. 36 procent af borgerne venter mere end fire måneder på at få afklaret, om de skal i ressourceforløb eller andre forløb som fleksjob eller førtidspension.

For jobafklaring står det værre fat. 

I 72 procent af sagerne overskrides tidsfristen på de fire uger for, at sagen bliver fremlagt. En lang række kommuner har dog løbende givet udtryk for, at det skyldes lægernes og sygehusene travlhed. De skal komme med udtalelser til rehabiliteringsteamet.

25 kommuner med i rapporten

Deloitte-rapporterne har gennemgået 375 ressourceforløb og samme antal jobafklaringsforløb i 25 udvalgte kommuner.

»Rapporten (om ressourceforløb, red.) viser desværre, at der er nogle udfordringer ved ressourceforløbene, hvilket jeg tager meget alvorligt. Den peger blandt andet på, at der er mange lange ressourceforløb uden den nødvendige fremdrift og til tider uden indhold. Det siger sig selv, at borgeren ikke skal være flere år i et forløb uden mål og retning,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.
De politiske forhandlinger om ændring af jobafklarings- og ressourceforløb ventes at begynde til august.