Analyse: Ministeren glemmer de udsatte

Del artiklen:
(Arkiv) Med sit fokus på dagpengemodtagerne, frygter flere aktører, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) glemmer de udsatte ledige.
(Arkiv) Med sit fokus på dagpengemodtagerne, frygter flere aktører, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) glemmer de udsatte ledige.

Den tidligere Venstreministers fokus på udsatte ledige ser ud til at forsvinde under S-ministers fokus på forsikrede ledige.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Det var en stor dag for Peter Hummelgaard (S), da han i sidste uge kunne præsentere en opkvalificeringspakke, der skal flytte ufaglærte til faglærte uddannelsesforløb og job.

Fra kommuner og fagbevægelse er der mest ros og kun få kritiske røster, men nu rejser flere aktører en bekymring for de udsatte ledige, som ikke er tænkt med i pakken. Samtidig kan de konstatere, at udsatte ledige heller ikke er med i ministerens mål for beskæftigelsesindsatsen, som blev opdateret i går.

“De gamle ministermål forudsatte fokus på den udsatte gruppe. Det er lidt bekymrende, at dette falder bort i de nye ministermål. De kommuner, der prioriterer de udsatte, vil antageligt fortsat have fokus på denne  gruppe, mens dem, der løber efter ministermålene, med de nye ministermål får en legitim grund til at begrænse indsatserne for de udsatte,” siger Dorte Caswell, lektor ved Aalborg Universitet og leder af Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser, CUBB.

I de tidligere ministermål indgik blandt andet et punkt 6: “Udsatte ledige skal have en indsats.” Det pillede Peter Hummelgaard ud i december, da han lavede nye ministermål,  og kom ikke tilbage i går, da ministermålene blev opdateret.

Læs også:
Nye ministermål for beskæftigelsesindsatsen

Den store vending mod opkvalificering

Det indgik i Socialdemokratiets valgoplæg i 2019, at arbejdsmarkedsreformer ikke længere alene skulle handle om at øge arbejdsstyrken. Nu skulle der gøres noget ved det strukturelle problem, at danske virksomheder mangler faglært arbejdskraft, og den udvikling vil fortsætte mange år frem, forudså Socialdemokratiet.

Peter Hummelgaard fortalte første gang til NB-Beskæftigelse om sin vision i august sidste år.

“I fremtiden er der brug for et kvantespring i kvalifikationerne,” sagde ministeren, der samtidig undrede sig over, at der blev lavet så mange truckkurser. Med opkvalificeringspakken er der lagt op til lange forløb for ufaglærte, der vil være faglærte; de får ret til uddannelse, og der følger også ekstra penge med, 110 procent af dagpengesatsen.

Læs også:
Beskæftigelsesminister vil have kvantespring i lediges kvalifikationer

De aktivitetsparate bliver glemt

Også i KL er der bekymring for, at de udsatte ledige bliver glemt. KL har blandt andet foreslået, at der investeres bredt i opkvalificering til flere målgrupper så også de, der er længere væk fra arbejdsmarkedet, får bedre muligheder.

“Vi synes, der er grund til meget eksplicit at få sagt, at med det stærke fokus på de nyledige, skal vi ikke glemme de udsatte borgere, der har behov for en tæt sammenhængende og kontinuerlig indsats for at komme tilbage på arbejdsmarkedet,”  lyder det fra kontorchef Henrik Thomassen.

Læs også:
KL vil have opkvalificering til alle grupper ledige

Når der er fokus på opkvalificering af ufaglærte, er det især de forsikrede ledige, der får glæde af det, selvom også de jobparate nu får ret til at tage et grundkursus på en erhvervsskole, dog uden højere ydelse.

Tilbage er de aktivitetsparate borgere, der er langt væk fra arbejdsmarkedet, og som der har været stort fokus på i de seneste år. Ikke mindst fordi der var brug for arbejdskraften.

Stort fald i aktivitetsparate siden 2016

Som man kan se i tabellen nedenfor, er der blevet færre aktivitetsparate ledige siden 2016. En del er blevet jobparate, andre er kommet i job eller er forsvundet fra statistikken på andre måder. Det et fald på over en tredjedel i procent af arbejdsstyrken.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her