Beskæftigelseschef: ‘Sådan nogle målinger; dem ordner vi’

Del artiklen:

Herning Kommune har i mere end fire år arbejdet på at inddrage ledige borgere i deres egen sag. Det langsigtede fokus kræver, at man “håndterer” alle de målinger af beskæftigelsesindsatsen, der løbende kommer ind, siger social- og beskæftigelseschef Carsten Lagoni. Læs og lyt til podcast.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Nysgerrighed over for borgeren og tillid er de to ting, Carsten Lagoni taler mest om, når han skal forklare den tilgang til de ledige, som jobcentret og social- og beskæftigelsesforvaltningen i Herning har arbejdet med at udvikle og forbedre i mere end fire år.

I et samarbejde med forskere fra Aalborg Universitet udvikler sagsbehandlere og ledere på samtalen som det vigtigste omdrejningspunkt. Det er en konstant nysgerrigt undersøgende proces, forklarer Carsten Lagoni.

“At være nysgerrig på, – hvad sker der i sandhedens øjeblik. Hvad sker der rent faktisk, når en borger møder os som system, som medarbejder.”

Forskerne hjælper organisationen og medarbejderne med at blive systematisk undersøgende på mødet med borgeren, fortæller Lagoni.

“Hvor gode er vi egentlig til at involvere borgerne? Hvilken kontekst indgår samtalen i – i organisation, i metoder i faglighed, i politik, i målinger og så videre? Samtalen som et omdrejningspunkt og så sat ind i en lidt bredere sammenhæng end bare lige en samtale eller et møde.”

“Vi løber ikke bare efter en måling”

For at kunne koncentrere sig om det som det vigtigste, – altså mødet med borgeren – er det nødvendigt også at skærme organisationen udadtil, må man forstå på social- og beskæftigelseschefen.

Det gælder især i forhold til de målinger af beskæftigelsesindsatsen, der kommer blandt andet fra STAR.

“Der kommer et utal af målinger fra STAR, fra ministeriet, fra interesseorganisationer og så videre og så videre. Der findes et utal at gøre dem op på, og der findes mange forskellige motiver til at lave forskellige undersøgelser,” siger Carsten Lagoni.

I det seneste benchmark fra Beskæftigelsesministeriet før coronakrisen lå Herning godt som nummer 21 ud af 98 kommuner i forhold til andelen på overførselsindkomst under beskæftigelsesområdet. I en lidt senere opgørelse, hvor fokusmål også indgik, kom Herning på en opmærksomhedsliste, fordi kommunen manglede 1,4 procent i at opfylde kravet om mindst fire samtaler om året til arbejdsløse.

Det får ikke Carsten Lagoni til at ryste på hånden:

“Helt grundlæggende, når der kommer sådan nogle målinger, så går vi omkring dem. På den ene side; hvis vi får alt for meget bøvl af de målinger, så skal vi nok få rettet op på dem, så vi ikke ligger der. Men de kan jo også skabe en refleksion. Hvis vi synes, samtaler er vigtige; hvad er det så, der gør, at vi kommer til at ligge der lige præcis på samtaler, og det er der sikkert en masse gode grunde til, men vi går omkring det.”

Hvad mener du med, at I går omkring dem – målingerne?

“Vi kigger på dem, drøfter det, og så vurderer vi – hvis jeg skal være en smule kategorisk – er det noget, vi vil gøre noget ved? Er det noget, vi skal have rettet op på alene af hensyn til hitlisten, målingen, eller er det faktisk noget, vi vil tage ind og drøfte; er det et spejl, vi vil bruge til noget? Vi løber ikke bare efter en måling. Nogle gange, så siger vi: sådan nogle målinger, dem ordner vi. Og jeg prøver nu på at lyde både som, at jeg synes, det er noget pjat sådan nogle målinger. På den anden side er det også nogle spejl, der bliver holdt op.”

Det er helt afgørende at kunne håndtere det pres, der kan ligge på en organisation, hvis man vil fokusere på at udvikle for eksempel samtalerne, mødet med borgeren, borgerlinddragelse.

“Det er jo det, vi skal håndtere både politisk og administrativt. Hvad er legitimitet for en størrelse? Hvilke bundlinjer har vi i spil? Hvilke interesser har vi i spil? Det skal vi simpelthen organisatorisk kunne håndtere bredden i, uden at det ryster den grundlæggende retning. Det møde, som borgeren oplever med os som system, at forbedre det, så borgerne oplever at få støtte, hjælp til at klare sig bedre i den livsverden, der ligger udenfor,” siger Carsten Lagoni.

Investering i CUBB

Det er et langsigtet projekt, Herning Kommune har involveret sig i. I 2016 til 2019 var de en del af LISES projektet med Aalborg forskerne. Nu har kommunen investeret i at være partner i et nyt Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser, CUBB, der gik i gang 1. januar med en bevilling fra den A.P. Møllerske støttefond, fire kommuner og Aalborg Universitet. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her