Hver syvende i milliardprojekt skal være lærling

Del artiklen:
(Arkiv) Lærlinge og elever er presset under coronakrisen. Regeringen vil blandt andet sikre, at de får lærepladser i byggeriet.
(Arkiv) Lærlinge og elever er presset under coronakrisen. Regeringen vil blandt andet sikre, at de får lærepladser i byggeriet. - Foto: Morten Dueholm/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Når godt 30 milliarder kroner i Landsbyggefonden skal bruges til at fremrykke renovering af lejeboliger, skal hver syvende af de ansatte være lærlinge, oplyste boligminister Kaare Dybvad (S) på et pressemøde tirsdag.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Der er stor opmærksomhed på, at lærlinge risikerer at få afbrudt deres uddannelse mere permanent eller aldrig komme i gang efter coronakrisen. Derfor er der flere initiativer i gang for at sikre lærepladser.

Et af dem er at sikre hver syvende ansættelse som en lærlingeplads, når Landsbyggefondens 30,2 milliarder skal i brug for at renovere lejeboliger.

Projekter for 18,4 milliarder er allerede godkendt, og et flertal i Folketinget vil have dem og nye projekter fremrykket for at få gang i økonomien.

Andre seks milliarder kroner skal bruges på lærlinge- og elevpladser. Det er penge, som staten har opkrævet for meget fra arbejdsgiverne, der bidrager gennem AUB-bidrag til at betale for lærlinges praktikpladser.

Arbejdsmarkedets parter skal fordele seks milliarder til lærlinge

Finansminister Nicolai Wammen har på tirsdag indkaldt arbejdsmarkedets parter for tirsdag at diskutere, hvad der skal ske med overskuddet.

“Her ligger et overskud, som regeringen gerne vil bringe i spil for at støtte op om virksomheder og praktikpladsområdet,” siger finansministeren.
“Den aktuelle økonomiske situation udgør en meget stor udfordring for mange virksomheder, og der er en risiko for, at dette går ud over elever og lærlinge, der skal i praktik som en del af deres erhvervsuddannelse,” siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Private og offentlige arbejdsgivere betaler til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). Det finansierer flere praktikpladser for erhvervsuddannelserne, men det er meningen, at der skal være balance mellem indtjening og udbetaling.
Det er Børne- og Undervisningsministeriet, der formelt er blevet kritiseret af Statsrevisorerne. Minister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at der skal sættes gang i noget nu.

“Både for de unges skyld, som ellers kommer til at mangle lærepladser, og for virksomhedernes skyld, som ellers kommer til at mangle faglærte medarbejdere,” siger hun i pressemeddelelsen.