‘Det bliver ikke titusinder, der kommer i digital virksomhedspraktik’

Del artiklen:
(Arkiv) Arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer presser sammen med politikere på for at få åbnet for virksomhedspraktik og løntilskud i beskæftigelsesindsatsen.
(Arkiv) Arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer presser sammen med politikere på for at få åbnet for virksomhedspraktik og løntilskud i beskæftigelsesindsatsen. - Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Frustrationen over, at beskæftigelsesministeren ikke ser ud til at ville åbne for virksomhedspraktik i denne uge, er stor. Det gælder både hos Ledernes Hovedorganisation og HK. I kommunerne er der uklarhed om, hvad digitale virksomhedsforløb er, og om de kan bruges til noget. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

I en bekendtgørelse, som STAR sendte i høring fredag på vegne af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bliver der lukket mere op for beskæftigelsesindsatsen. Dog med den begrænsning, at alt fortsat skal foregå digitalt, også virksomhedspraktik og løntilskud.

Læs også:
Bekendtgørelse: Digitale virksomhedsforløb til ledige kan gå i gang

Det får næstformand i HK Kommunal Mads Samsing til – med et hørbart smil i telefonen  – at konstatere, at det nok ikke bliver titusinder, der kommer i digitale virksomhedsforløb.

Over halvdelen af de ansatte i jobcentrene er medlemmer af HK Kommunal, og de er bekymrede for, at de aktivitetsparate kommer bagest i ledighedskøen. Derfor haster det med at åbne for fysiske virksomhedsforløb, lyder det fra Mads Samsing:

“Det er jo ikke de jobparate 50.000 nye ledige, der har brug for at komme i praktik. De har brug for arbejde eller uddannelse.” 

Men der kan godt lukkes op for virksomhedspraktik for aktivitetsparate og unge, mener HK Kommunal.

“Det, jeg hører fra medlemmerne, er, at der var flere, der ikke har haft arbejde i årevis, der omsider var kommet i en virksomhedspraktik, hvor der var udsigt til job i den anden ende. Så blev det hele lukket ned, og mange praktikaftaler kunne ikke gennemføres, og det er jo et stort skridt tilbage for dem,” siger Mads Samsing.

Lederne: Alle skal have mulighed for virksomhedsforløb

Analysechef i Ledernes Hovedorganisation, Kim Møller Laursen, vil gerne have nogle af de nyledige i virksomhedspraktik eller løntilskud.

“Jeg kan ikke se, hvorfor de jobparate ikke skulle have de tilbud. De risikerer jo at ende med en længere og længere ledighedsperiode.”

Kim Møller Laursen er enig med HK i, at de ledige først og fremmest skal i ordinære job, men, siger han:

“Vi er i en meget akut situation. At sige til dem, at I må vente, det forstår jeg ikke. I den her særlige situation, må vi blæse lidt på, hvordan det burde være, og vi kan ikke se, hvorfor de ikke skal have muligheden for at bruge virksomhedspraktik og løntilskud som vejen til at komme i ordinære job.”  
“Når alle kan gå på arbejde, forstår vi ikke, hvorfor ledige ikke kan få den mulighed,” siger Kim Møller Laursen.

Læs også:
Fakta: Ledernes forslag til genstart af beskæftigelsesindsatsen

Den logik byder beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) også ind på. 

“Beskæftigelsesministeren siger, at virksomhedspraktik og løntilskud skal være en del af den samlede åbningsplan. Det giver ikke mening.  Private virksomheder er jo åbnet, og vi ser jo gerne, at folk får job. Hvorfor skal der være så stor forskel på, om man selv finder et job eller selv finder en virksomhedspraktik,” spørger han.

“Jeg har svært ved at forstå, at virksomhedspraktik eller løntilskud skulle udgøre en særlig smitterisiko.”

“Vi skal se at komme i gang. Virksomhederne er åbne, men jobcentre er lukkede. Mange i de udsatte grupper er afhængige af anden aktører. Det er helt vilkårligt, hvordan det er foregået,” siger Hans Andersen. 
Kan ikke opfylde formålet med virksomhedsforløb digitalt

Flere kommunale beskæftigelsesmedarbejdere og -chefer ærgrer sig også over, at den fysiske virksomhedsforløb ikke er med i ministerens udspil, mens andre er i tvivl om, hvordan digitale virksomhedsforløb – som ministeren har foreslået – skal omsættes til virkelighed.

Erik Holck Hansen, strategisk leder og arbejdsmarkedschef i Norddjurs Kommune kommenterede nyheden om digitale virksomhedsforløb sådan her på LInkedIn i går:

” Ja, det er da indlysende, hvordan formålene med praktik:  –

1) Ordinære løntimer, hvor praktikken skal afklare eller udvikle kompetencer i forhold til job eller uddannelse, afhængigt af målgruppen, som direkte kan føre til timer, hvor personen ansættes ordinært på virksomheden.
2) Optræning af specifikke kompetencer inden for personens job- eller uddannelsesmål, afhængigt af målgruppen, som kan indgå i personens cv og jobsøgning.
3) Afklaring af job- eller uddannelsesmål, hvor praktikken består af typiske opgaver inden for mulige jobområder

– nåes via hjemmearbejde.”

På telefon fra Norddjurs uddyber Erik Holck Hansen, hvad han mener. Allerførst vil han gerne kvittere for, at der faktisk sker noget med beskæftigelsesindsatsen:

“Det er godt, det er blevet bedre, men det var bedre, hvis det var blevet godt.”

Erik Holck Hansen fortæller, at han ikke sikker på, hvad digitale virksomhedsforløb er, men han antager, at det betyder, at man kan være i løntilskud og virksomhedspraktik hjemmefra. Holck Hansens bekymring går især på de aktivitetsparate borgere.

Digital virksomhedspraktik kan være spild af tid

“Hvis vi nu træder et skridt tilbage og ser hvad meningen er med virksomhedspraktik og løntilskud, – så er det nogle redskabet til at få nogle kompetencer og lære at begå sig på arbejdsplads. Den anden del er, at den ledige får mulighed for at få et netværk blandt mennesker i beskæftigelse, der kan bringe én videre. Men hvis Sofus sidder hjemme bag en skærm, er der ingen, der finder ud af, at Sofus er en flink fyr.”

“Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal gennemføre, hvad lovgivere har sagt til os, at formålet er med praktik og løntilskud, ved at lave virtuelle forløb.”

“Den anden del er, at vi kan ikke sende dem i virksomhedsforløb i en uendelighed. Hvis vi sender folk i virksomhedspraktik, som ikke fører til noget, så spilder vi noget tid, og det gør egentlig, at jeg bliver sådan lidt forstemt.”

Erik Holck Hansen tilføjer, at virksomhedspraktik og løntilskud også generelt hjælper arbejdsgiverne med at rekruttere de rigtige folk, og den del kan han heller ikke se, at digitale virksomhedsforløb kan opfylde.

KL: Megapositivt

I KL er formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen (S), positiv over for beskæftigelsesministerens udspil til næste fase af åbningen af beskæftigelsesindsatsen, men han savner noget.

“Det er rigtig ærgerligt, at aktiveringen ikke kommer i gang. Der er jo mange flere, der ryger ud, når lønkompensationerne ophører, og vi skal i gang med en større opkvalificering og efteruddannelsesindsats.”

Til gengæld kalder Thomas Kastrup-Larsen det “megapositivt”, at det bliver muligt at lave digitale beskæftigelsesindsatser. 

“Jo flere ting, man kan, jo bedre. Man kan få mange læringer hjemme foran en computer,” siger han. 

__________________________________________________________________________

FAKTA

STAR sendte bekendtgørelsen om den kommende delvise åbning til høring i fredag. Høringsfristen er i dag, tirsdag klokken 14, og i morgen onsdag forventes Beskæftigelsesrådet at tage stilling til bekendtgørelsen. 

Beskæftigelsesrådet (BER) er nedsat af STAR.  BER rådgiver beskæftigelsesministeren om større beskæftigelsespolitiske udspil og ministerens mål for beskæftigelsesindsatsen. Det er et fast treparts-råd, der består af 27 medlemmer, der repræsenterer arbejdsgiverorganisationer, hovedorganisationer, invalideorganisationer samt staten, regionerne og kommunerne. Formand for Beskæftigelsesrådet er den tidligere konservative minister, Lene Espersen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her