AE: Ledighedstal i maj en ‘lille positiv overraskelse’

Del artiklen:
(Arkiv) Cheføkonomerne Erik Bjørsted (tv) fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Mads Lundby Hansen fra Cepos reagerer på den forholdsvis begrænsede stigning i ledighedstallene i månedsskiftet april til maj.
(Arkiv) Cheføkonomerne Erik Bjørsted (tv) fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Mads Lundby Hansen fra Cepos reagerer på den forholdsvis begrænsede stigning i ledighedstallene i månedsskiftet april til maj. - Foto: AE og Cepos

Ledigheden stiger mindre nu end ved coronakrisens begyndelse. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) forudser en støt stigning i arbejdsløsheden, mens tænketanken Cepos forudser, at de store skvulp kommer senere.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Mens økonomer havde frygtet en stor stigning i ledigheden ved månedsskiftet fra april til maj, blev det blot et lille skvulp på 1,7 procents stigning fra 30. april til 3. maj.

Det glæder cheføkonom Erik Bjørsted i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

“Det er en lille positiv overraskelse,” siger han til NB-Beskæftigelse.

“Hvis man ser på normalen, er antallet af nytilmeldte ikke så voldsomt, som da coronakrisen brød ud. Da var der tre-fire gange så mange som normalen. Nu stiger andelen af nytilmeldte ledige med 1,15 procent, altså ikke engang dobbelt så mange som normalen.”

Læs også:
Ledighed faldt i 18 kommuner over månedsskiftet fra april til maj

Normalen opgøres i tallene fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) som gennemsnitstal i samme målte perioder i 2015 til 2019.

Det skal understreges, at det er den procentvise stigning i ledigheden under corona, tallene henviser til. Det seneste officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik var på 4,1 procent i marts måned.

Funktionærer har længere opsigelsesvarsel

1. maj var det første månedsskifte, hvor varslede fyringer med en måneds opsigelse ville sætte sig igennem. Funktionærer har typisk længere opsigelsesvarsler end timelønnede. Det er dog kun i det første halve år af en ansættelse, at opsigelsesvarslet er en måned. Under de næste tre års ansættelse er der et opsigelsesvarsel på tre måneder.

Cheføkonom i tænketanken Cepos Mads Lundby Hansen forventer derfor en stor stigning i ledigheden på et senere tidspunkt.

“Der er nok ikke mange, der har en måneds opsigelse. Det kan tyde på, at der kommer en ketchupeffekt omkring 1. juli.”

Han peger på, at virksomhederne har søgt lønkompensation til 150.000 medarbejdere.

“De officielle tal fra Beskæftigelsesministeriet er derfor kun toppen af isbjerget. Reelt er der mange flere ledige, og de tal fanger ministeriets tal ikke. Regeringen skulle offentliggøre antallet på lønkompensation ved siden af de officielt ledige. Vi har jo at gøre med en ordning, der er på størrelse med efterlønnen, da den var størst,” siger Mads Lundby Hansen.

LÆS OGSÅ

Frygter langtidsledighed

Cheføkonom i AE Erik Bjørsted vurderer, at der i stedet for én stor bølge vil være en vedvarende stigning i arbejdsløsheden. Han er især bekymret for, at mange af de nyledige risikerer at være på understøttelse i lang tid. 

“Ét er, hvor mange der stiller sig op i ledighedskøen. Noget andet er, at der ikke er så mange job. Normalt kommer nyledige hurtigt i beskæftigelse, men det ser svært ud i den kommende tid.”