Forslag: Offentlige uddannelsesjob skal indgå i stimulanspakke efter corona

Del artiklen:
(Arkiv) Efter coronakrisen skal kommunerne kunne tilbyde trainee-job til ledige, så de derigennem rekrutterer den arbejdskraft, der mangler, foreslår Søren Landkildehus, arbejdsmarkedschef i Holstebro.
(Arkiv) Efter coronakrisen skal kommunerne kunne tilbyde trainee-job til ledige, så de derigennem rekrutterer den arbejdskraft, der mangler, foreslår Søren Landkildehus, arbejdsmarkedschef i Holstebro.

Holstebros arbejdsmarkedschef vil have kommuner og regering til at tænke strategisk i rekruttering, mens det private arbejdsmarked er i krise. Det skal blandt andet ske på sosu-området.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Når det er sundhedsmæssigt forsvarligt, skal Danmark lukkes op igen efter coronakrisen. Det kan ifølge Mette Frederiksen begynde at ske allerede i april måned.

De virksomheder, der har måttet lukke helt eller delvist ned, får rigeligt at se til med at få produktionen i gang igen. Derfor bliver der brug for, at den virksomhedsstrategi, der har fået fodfæste i beskæftigelsesindsatsen, midlertidigt lægges om, mener Søren Landkildehus, arbejdsmarkedschef i Holstebro Kommune.

“Holstebro er en af de få kommuner, der har haft en god effekt af løntilskud på offentlige arbejdspladser, fordi vi har koblet det med uddannelse inden for feltet,” forklarer han.

“Hvad om vi i stedet for løntilskud tilbyder ledige, at de kan få trainee- eller rekrutteringsstillinger i den tid, hvor det bliver svært at få meningsfulde virksomhedspraktik og løntilskud i mange af de private virksomheder?” spørger Søren Landkildehus.

Strategisk rekruttering til det offentlige i en krisetid

“I de offentlige virksomheder, er vi jo bange for, at vi er ved at rende tør for folk, der kan rekrutteres, og vi er bekymrede for, at mange af seniorerne trækker stikket på én gang. Det er et 100 procents videnstab for kommunerne, når det sker. Vi kunne godt tilbyde ledige job, der delvist finansieres af den ydelse, de ikke længere skal have, og så lægger kommunen resten oven i.”

Altså offentlige penge til offentlige job, der skal sikre, at for eksempel plejesektoren, det sociale område og skolevæsenet får den arbejdskraft, der er brug for i de kommende år. For trainee- og rekrutteringsstillingerne skal følges op med uddannelse, foreslår Søren Landkildehus.

“Vi skal tænke det ind som en strategisk fordel, og det skal tilrettelægges på den rigtige måde. Altså: Hvordan kan vi tage opkvalificeringsdagsordenen, hvor folk er i job og tjener penge samtidig.”

Det kræver, at servicerammen udvides, og derfor kan sådan et tiltag være en del af de stimulanspakker, regeringen taler om, at erhvervslivet får brug for, når arbejdsmarkedet skal op i gear efter krisen.

“Det vil være superfint, hvis man siger, at beskæftigelsesindsatsen post corona skal være en del af en større dagsorden om stimulans på arbejdsmarkedet. Vi har mulighed for at gøre de her ting med den beskæftigelseslov, vi har, men der er brug for, at rammen bliver udvidet. “

“Samtidig ved vi fra flere projekter, at det er virkeligheden, der virker for at få ledige i job. Det kan vi se med borgere, der får en lønindtægt. De vokser. Vi skal overveje, hvordan vi undgår, at en ny generation af ledige hænger uhjælpeligt fast i systemer. På den her måde kan vi lave en værdig beskæftigelsesindsats.”

Læs også:
Arbejdsmarkedschefer venter bekymret og forsigtigt optimistik på tiden efter corona