Kommune suspenderer 225-regel på trods af kontraordre fra STAR

Del artiklen:
Ringkøbing-Skjern Kommune vil fortsat suspendere 225 timers reglen, selvom STAR har meddelt, at suspension af beskæftigelsesindsats og rådighedsregler ikke omfatter reglen
Ringkøbing-Skjern Kommune vil fortsat suspendere 225 timers reglen, selvom STAR har meddelt, at suspension af beskæftigelsesindsats og rådighedsregler ikke omfatter reglen - Foto: Ringkøbing-Skjern

Fredag i sidste uge meddelte STAR, at også uger under coronanedlukning skal tælle med, når kommunerne skal sanktionere efter 225-timersreglen. Flere kommuner opfordrer beskæftigelsesministeren til at lave loven om.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Ringkøbing-Skjern Kommune fastholder suspension af 225-timersreglen, selvom STAR fredag meddelte, at reglen ikke er suspenderet.

“Vi skal have en opmærksomhed på, at borgernes økonomisk ikke stilles ringere end normalt,” siger Kim Ulv Christensen, der er beskæftigelseschef i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ifølge loven skal en kontanthjælpsmodtager arbejde i 225 timer inden for en 12 måneders periode for ikke at blive sat 500 til 1.000 kroner ned i månedlig ydelse, når de 12 måneder er gået.

Ringkøbing-Skjern er en af flere kommuner, der administrativt har vurderet, at også i forhold til 225-timersreglen skulle uret sættes i stå 12. marts.

“Vi har ikke været i tvivl om, at det skulle fortolkes sådan. Der er jo ikke mulighed for at finde de ekstra timer nu,” siger Kim Ulv Christensen. 
 
Odense og Aalborg retter ind, men er uenige med STAR

To af landets største kommuner, Odense og Aalborg, mener også, at 225-timersreglen må sættes i bero under nedlukningen af landet på grund af coronakrisen.

De suspenderede også reglen, efter at beskæftigelsesministeren 12. marts meldte ud, at beskæftigelsesindsatsen og rådighedsreglerne blev suspenderet. Først i fredags 26. marts kom der kontraordre fra STAR. Da var ydelserne sendt til udbetaling.

Læs også:
Støttepartier presser minister for at få suspenderet 225-timersregel

Odense Kommune spurgte først i STAR og så i KL om 225-timersreglen. STAR svarede ikke, men også KL vurderede, at 225-timersreglen var suspenderet, fortæller rådmand for beskæftigelses- og socialforvaltningen Brian Dybro (SF). KL afviser dog mandag at skulle have blandet sig i lovfortolkning. Det lader de STAR om, siger kontorchef Henrik Thomassen.

Brian Dybro opfordrer “på det kraftigste” beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at sætte 225-timersreglen på stand-by frem til 9. juni, som er den periode, sygedagpenge og dagpengeperioden for forsikrede ledige er blevet forlænget med. 

Rådmand: Socialt skævt og fejt at ramme de svageste

“Det er ofte i sæsonarbejde, de 225 timer bliver hentet, og enhver idiot kan se, at det kan ikke lade sig gøre nu. I Odense alene har vi 1.200 mennesker på dagpenge og kontanthjælp, der har mistet deres arbejde.”

“Måske kommer vi hurtigere over sundhedskrisen, men vi kommer på ingen måde hurtigt over krisen på arbejdsmarkedet. På trods af hjælpepakker bliver der et kæmpe genopretnings-arbejde,” siger Brian Dybro.

Hvorfor betyder det så meget at sætte 225-timersreglen på stand-by, når det er en 12 måneders periode, de 225 timer skal samles over?

“Det er jo reelt en skærpelse af loven, og det er nogle af de svageste, der bliver ramt hårdest på pengepungen. Det er socialt skævt og fejt ikke at friholde dem,” lyder det fra SF-rådmand Brian Dybro.

Håber på hurtig melding fra minister

Aalborg Kommune har flere gange spurgt STAR, om 225-timersreglen skulle suspenderes, men fik altså ikke noget svar før 26. marts.

“Vi spurgte STAR i begyndelsen af sidste uge og fik også en forespørgsel fra byrådsmedlem Per Clausen (Enhedslisten, red.). Som vi ville tolke det, skulle 225-timersreglen suspenderes. Efterfølgende har STAR så sagt, at reglen ikke er suspenderet,” fortæller Jesper Dahlgaard, der er job- og ydelseschef i Aalborg Kommune. 

“Vi håber på, at der kommer en hurtig melding, hvis det her skal justeres.” 

Indtil da retter både Aalborg og Odense ind. 

At STAR fredag lagde en anden linje end de tre kommuner, kommer ikke til at betyde noget i Ringkøbing-Skjern. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) blev i Radioavisen tirsdag morgen citeret for, at sige, at “225-timersreglen er noget af det, vi kigger på.”  
“Vi kører den linje, vi har lagt fra starten, og afventer at der sker noget andet ” siger Ulv Christensen, beskæftigelseschef i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det er en linje, som beskæftigelsesudvalget i kommunen er enig i.

___________________________________________________________________________________

FAKTA om farven på Ringkøbing-Skjern, Aalborg og Odense Kommuner.

Ringkøbing-Skjern har en Venstre borgmester. Formanden for beskæftigelsesudvalget er kristendemokraten Kristian Andersen. Aalborg har en socialdemokratisk borgmester. Rådmand for beskæftigelsesområdet Mai-Britt Iversen er også socialdemokrat. Odense Kommune har en socialdemokratisk borgmester. Rådmand for beskæftigelsesområdet er SF’eren Brian Dybro.

FAKTA om 225 timers reglen

Hjælpen nedsættes med 526 kr. til 1.054 kr. om måneden

Hvis uddannelseshjælp eller kontanthjælp beregnes på grundlag af voksensatsen forsørgere på 15.355 kroner eller ikke-forsørgere på 11.554 kr. – inklusive evt. barsels- eller aktivitetstillæg – bliver hjælpen nedsat med 1.054 kr. om måneden.
Hvis uddannelseshjælp eller kontanthjælp beregnes på grundlag af en sats, der er lavere end 15.355 kr. pr. måned for forsørgere eller 11.554 kr. pr. måned for ikke-forsørgere, bliver hjælpen nedsat med 526 kr. om måneden.

Kilde: Borger.dk