Kommuner med flest udsatte unge får endnu flere

Del artiklen:

Nye tal for udsatte unge viser, at 34 kommuner er på vej mod endnu større sociale problemer i fremtiden.

Af Peter Risager, [email protected]

Andelen af unge uden arbejde og uddannelse lå i Jammerbugt Kommune 1,5 procentpoint over landsgennemsnittet i 2008. I 2018 var det 3,5 procentpoint over landsgennemsnittet.

Denne udvikling er sigende for det generelle billede, når man ser på ikke-aktive unge på tværs af kommunerne. Ud af de 53 kommuner, som i 2008 havde flere unge udenfor arbejde og uddannelse end gennemsnittet, har 34 af dem nemlig haft en negativ udvikling frem mod 2018.

Det viser de nye tal over NEET-gruppen (Not in Employment, Education or Training), som Danmarks Statistik netop har offentliggjort. Tallene angiver, hvor mange unge mellem 16 og 24 år som hverken er i gang med uddannelse, træning eller har et arbejde.

Se på kortet herunder, hvordan udviklingen i andelen af unge i NEET-gruppen har været for hver kommune.

Artiklen fortsætter under kortet.

Af de kommuner, som havde den største andel af unge i denne gruppe i 2008, har størstedelen haft en negativ udvikling og har nu endnu større udfordringer på dette område.

NEET-indikatoren er vigtig at se på, fordi den fortæller, hvordan kommunens socioøkonomiske situation vil se ud i fremtiden. Eksempelvis er hver fjerde person i NEET-gruppen efter otte år enten på kontanthjælp eller førtidspension.

Derfor betyder udviklingen, at de kommuner, som har fået flere sociale udfordringer de seneste år, sandsynligvis vil få endnu flere i fremtiden. På den anden side vil de kommuner, som ikke har de store sociale udfordringer, få endnu færre i fremtiden, da de har en positiv udvikling på området.

Udviklingen i NEET-gruppen indikerer altså, at der i fremtiden vil blive endnu større forskel mellem rige og fattige kommuner.

Nogle kommuner har vendt kurven

Opgørelsen afslører dog også undtagelser hos flere kommuner. Eksempelvis havde Brønderslev Kommune en andel af NEET-borgere på 2,9 procent over gennemsnittet i 2008, men ligger nu præcis på det vægtede landsgennemsnit. 

Dermed har kommunen præsteret en meget positiv udvikling, som også ses hos kommuner såsom Aabenraa, Norddjurs og Faxe.

Aabenraa Kommune har eksempelvis taget alternative midler i brug for at mindske andelen af ikke-aktive unge. Her parrede man de unge op med en jægersoldat, som skulle hjælpe dem til at blive aktive og komme i god form. Samtidig lavede man en aftale med flere transportvirksomheder, som manglede arbejdskraft. De unge mennesker skulle cykle, hvad der svarede til afstanden til Paris, og når de krydsede målstregen på Champs-Élysées, ville der være en lærerplads til dem på den anden side. 

Den nye opgørelse viser, at initiativet sandsynligvis har haft en positiv effekt, og flere kommuner kan måske tage ved lære af nogle af de forskellige metoder, som er blevet brugt i kommuner såsom Aabenraa.