Ikast-Brande: 18 procents stigning i forsikrede ledige på ti dage

Del artiklen:
Mens tekstilbranchen afskediger og sender medarbejdere hjem med lønkompensation, er der vækst andre steder. Palsgaard Spær sælger moduler til nye træhuse.
Mens tekstilbranchen afskediger og sender medarbejdere hjem med lønkompensation, er der vækst andre steder. Palsgaard Spær sælger moduler til nye træhuse. - Foto: Palsgaard Spær

I en måned, hvor beskæftigelsen plejer at stige, er der i stedet en markant stigning i arbejdsløsheden i den midtjyske kommune. Og det er kun begyndelsen.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

På blot ti dage er tilgangen af forsikrede ledige steget med 114 personer i Ikast-Brande, der er en af de store tekstilkommuner i Midtjylland. I alt er det en stigning på 18 procent.

“Det er en ret markant stigning. Vi har rigtig mange timelønnede i kommunen, og når der er krisetider, ser vi hurtige afskedigelser for den medarbejdergruppe,” siger Ikast-Brandes arbejdsmarkedschef, Charlotte Gye Sørensen, der også fortæller, at i marts måned plejer ledigheden at være for nedadgående i kommunen.

For halvanden uge siden var der 636 forsikrede arbejdsløse i Ikast-Brande. Nu er tallet 750, og det er slet ikke slut endnu.

To af kommunens store virksomheder, DK Company i Ikast og Bestseller i Brande, har i alt fyret 875 medarbejdere, og mens mange af dem bor i andre kommuner, kan Ikast-Brande forvente, at ledighedstallet stiger i takt med, at opsigelsesfristerne udløber.

Charlotte Gye Sørensen gør opmærksom på, at hele tekstilbranchen har været udsat længe, fordi meget af tøjet produceres i Kina.

“De havde kollektioner i Kina, der var strandet der, da Kina var lukket af corona, og nu kommer nedlukning af Danmark så oveni.”

Ny lønkompensationsordning i brug

Den gode nyhed er, at mens de to virksomheder fyrer, så bruger de også regeringens og Folketingets lovpakke om lønkompensation til virksomhederne.

DK Company har fyret 125 medarbejdere og har sendt 600 hjem med lønkompensation fra staten. Bestseller har fyret 750 og meddelte mandag, at 2.400 medarbejdere vil blive sendt hjem tirsdag med den samme ordning.

Lønkompensationen løber frem til 9. juni, og når virksomhederne tilmelder sig den, forpligter de sig samtidig til ikke at fyre medarbejdere i samme periode.

Flere job i andre brancher

Det er dog ikke alle brancher, der er ramt af nedgang i Ikast-Brande. Som andre steder udvider detailhandlen, og transportområdet bliver også større.

Uden at have detaljeret viden er det Charlotte Gye Sørensens gæt, at de to hænger sammen.

“Der skal jo transporteres mere ud til detailbutikkerne. Vi spiser mere hjemme og har derfor et større forbrug.”

Jobcentret i Ikast-Brande sender arbejdsløse afsted til ledige job. Det går fint.

“Vi får kun positiv respons fra de ledige, når der er en jobmulighed,” siger arbejdsmarkedschefen.

Charlotte Gye Sørensen vurderer også, at det går “rimelig godt” i byggeriet, Blandt andet rekrutterer virksomheden Palsgaard Spær nye medarbejdere og søger dem blandt andet i kommunens jobcenter.

Stigning i produktion til parcel- og rækkehuse 

Palsgaard Spær producerer træspær, tagmoduler og vægrammer, primært til det danske og tyske marked. Den varme vinter betyder, at forårssæsonen i byggeriet er gået tidligere i gang end normalt. I en mail til NB-Beskæftigelse skriver divisionsdirektør Tobias Smith:

“Vi oplever en høj aktivitet for tiden og ansætter folk i øjeblikket. Det skyldes blandt andet den varme vinter og normale sæsonudsving, men også nogle nye bæredygtige produkter som tagmoduler og vægrammer i træ, som markedet har taget meget positivt imod.”

Tobias Smith understreger, at både virksomheden og kunderne forsøger at efterleve sundhedsmyndighedernes retningslinjer, der skal forhindre coronasmitte. 

“Funktionærerne arbejder hjemmefra, mens de timelønnede spiser i hold med god afstand og holder pause på skift. Vi leverer primært til tømrere, som bygger parcelhuse og rækkehuse – altså de mindre byggepladser. Her hører vi om, at faggrupperne arbejder på skift, så arbejdet kan fortsætte ufortrødent.”

“Naturligvis er vi bekymret for markedet på sigt, men på den korte bane til hen på efteråret en gang, tror vi fortsat høj aktivitet,” siger Tobias Smith.

I kommunen glæder arbejdsmarkedschef Charlotte Gye Sørensen sig over hvert nyt job, men de kan ikke veje op for ny-ledigheden, der kommer på grund af coronakrisen. 

“Det er rigtig dejligt, at der er fremgang og optimisme på nogle jobområder, og at der rekrutteres arbejdskraft. Desværre matcher den aktuelle fremgang ikke den store tilbagegang, vi ser i mode- og tekstilindustrien i øjeblikket.”