Længere dagpengeperiode til syge og forsikrede ledige

Del artiklen:
Alle Folketingets partier har indgået en stor aftale i coronakrisen. Raske og syge dagpengemodtagere får forlænget dagpengeperioden.
Alle Folketingets partier har indgået en stor aftale i coronakrisen. Raske og syge dagpengemodtagere får forlænget dagpengeperioden. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Alle Folketingets partier bakker op om stor hjælpepakke til enkeltvirksomheder, der også omfatter freelancere uden CVR nummer.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

“Dagpenge- og sygedagpengemodtagere nænsomt gennem krisen,” lyder overskriften på et afsnit i den hjælpepakke, som regeringen fremlagde sidst på formiddagen sammen med alle Folketingets partier.

Borgere på sygedagpenge og forsikrede ledige får forlænget dagpengeperioden med tre måneder, fra 9. marts til 9. juni.

Det betyder for de sygemeldte, at de ikke skal have revurderet retten til sygedagpenge i de tre måneder, selvom de når grænsen for tildelingen af sygedagpenge.

Læs også:
Ikke alle regler om suspension af beskæftigelsesindsatsen er gennemtænkt

For de forsikrede ledige er der nu en garanti for, at de ikke kan miste dagpengene, hvis deres dagpengeperiode udløber mellem 9. marts og 9. juni.

Det er betinget af, at de er medlemmer af en a-kasse. Hvis der er dagpengemodtagere, der er faldet ud af dagpengesystemet efter 9. marts, og de har meldt sig ud af a-kassen, kan de ved at melde sig ind igen få dagpenge i perioden.

Enkeltmandsvirksomheder og freelancere

Regeringen fremlagde i går forslag, der skal tilgodese enkeltmandsvirksomheder. I dagens aftale er freelancere uden CVR nummer kommet med. Det betyder, at de ligesom små selvstændige kan få kompensation

Små selvstændige med op til ti fuldtidsansatte kan få kompensation, hvis de har en nedgang i omsætningen på mere end 30 procent. Kompensationen er på 75 procent af tabet, dog maksimalt 23.000 kroner om måneden. Kompensationen kan øges til 46.000 kroner om måneden, hvis der er en medarbejdende ægtefælle.

Freelancere uden CVR nummer kan få samme støtte som de små selvstændige, hvis de har et fald i B-indkomsten på 30 procent. 

Derudover

Aftalen i dag sikrer statslige lånegarantier til virksomheders likviditet på op til 60 milliarder kroner.

Rejsegarantien forøges med 1,5 milliarder kroner.

Virksomheder, der er lukket af regeringen, får 100 procents kompensation.

Studerende, der mister deres fritidsjob, kan i perioden tage et dobbelt så stort SU-lån, som de plejer, i alt 6.388 kroner om måneden.

Se mere på Finansministeriets hjemmeside.

Aftalen er indgået mellem S-regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet.

Læs også:
Længere dagpengeperiode til syge og forsikrede ledige