FAKTA: Sådan er du stillet ved hjemsendelse fra jobbet

Del artiklen:
(Arkiv) Titusinder offentligt ansatte vil blive sendt hjem i de kommende dage for at forhindre spredningen af coronavirus.
(Arkiv) Titusinder offentligt ansatte vil blive sendt hjem i de kommende dage for at forhindre spredningen af coronavirus. - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dele af det offentlige lukker i 14 dage grundet coronavirus. Læs her, hvordan du er stillet som lønmodtager.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Store dele af det offentlige lukker ned i de næste to uger, og samtidig opfordres private virksomheder til at sende flest muligt hjem.

Det sker for at begrænse smitten af coronavirus,

Her er en oversigt over, hvordan man er stillet som lønmodtager, hvis man bliver sendt hjem fra arbejde:

* Det offentlige:

– Hvis man arbejder i det offentlige og sendes hjem eller skal arbejde hjemmefra, er man garanteret løn.

– Videregående uddannelser som universiteter, skoler, og de fleste institutioner lukker i 14 dage. Det samme gælder kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud.

– Samtidig opfordres alle offentlige arbejdsgivere til sende flest mulige hjem – og at flest mulige skal arbejde hjemme.

– En række kritiske funktioner som politibetjente, læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og en række ansatte på det sociale område – herunder anbragte børn – skal fortsat komme på arbejde.

* Det private arbejdsmarked:

– I det private er opfordringen at sende flest muligt hjem – enten ved at lade folk arbejde hjemmefra, afspadsere eller holde ferie.

– Hvis virksomheden sender sine medarbejdere hjem, har man ret til sin sædvanlige løn, da det er virksomhedens valg at hjemsende.

– I nogle tilfælde, vil det være muligt at sende hjem uden løn. Det afhænger af indholdet i de enkelte overenskomster.

Kilde: Statsministeriet, Dansk Industri, Dansk Erhverv.

/ritzau/

Fagbevægelsens Hovedorganisation har lavet en oversigt med svar på de spørgsmål, som medlemmerne oftest stiller om, hvordan de er stillet ved hjemsendelse på grund af coronavirus. Det kan du læse om på dette link.  

hsk