Økonomer: Virus vil bremse dansk jobvækst

Del artiklen:
Ifølge OECD-forudsigelser vil der ske en halvering af den globale vækst i 2020 som konsekvens af coronavirus. (Arkivfoto)
Ifølge OECD-forudsigelser vil der ske en halvering af den globale vækst i 2020 som konsekvens af coronavirus. (Arkivfoto) - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der vil blive skabt markant færre job i Danmark i de næste måneder på grund af coronavirus, vurderer flere økonomer. Landet står dog bedre rustet end inden finanskrisen for 12 år siden, mener ekspert.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Udbruddet af coronavirus kommer til at ramme beskæftigelsen og dermed både dansk og international økonomi markant i den nærmeste fremtid.

Det vurderer en række økonomer, som Fagbladet 3F har talt med.

– Coronavirus vil have en negativ effekt på beskæftigelsesudviklingen, siger Carl-Johan Lars Dalgaard, professor i økonomi på Københavns Universitet og økonomisk overvismand.

Hans udgangspunkt kommer på baggrund af OECD-forudsigelser, der peger i retning af, at der vil ske en halvering af den globale vækst i 2020 som konsekvens af coronavirus.

Også Allan Sørensen, cheføkonom hos DI, ser tegn på opbremsning i jobmarkedet.

– Under forudsætning af, at virus fortsat spreder sig i Danmark og de lande, vi handler med, så vil det have negative konsekvenser for væksten i år. Vi arbejder i øjeblikket med en model, hvor der bliver skabt 3.500 til 4.000 færre job, end vi tidligere forventede på grund af Corona-virus, siger han til Fagbladet 3F.

Samme budskab lyder fra Erik Bjørsted, cheføkonom ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet).

– Coronavirus vil give nogle måneder med kedelige beskæftigelsestal, som vi også vil kunne aflæse i vores økonomi, siger han.

Dermed ser det ud til, at den verdensomspændende virus får direkte effekt på dansk økonomi.

Aktiemarkederne hårdt ramte

I Danmark oplevede de toneangivende børsnoterede selskaber i C25 et historisk fald, og på Wall Street lukkede børsen med det største fald på en enkelt dag siden finanskrisen i 2008. Her faldt de tre store indeks alle med mere end syv procent. I Danmark faldt C25 med 5,49 procent. 

Alt dette sammenholdt med faldende oliepriser giver panderynker hos flere eksperter. 

– Det her kan sagtens blive til en krise, som den vi så i 2008, siger chefstrateg i Danske Bank Henrik Drusebjerg til TV2 og tilføjer, at jo længere tid, der går med faldende oliepriser og coronavirus, jo mere skal danskerne bekymre sig om deres arbejdssituation.
Han bliver bakket op af chefredaktøren på Børsen, Niels Lunde.

– Coronavirus ser ud til at blive rigtig, rigtig alvorlig – også for danske virksomheder. Hvis vi får en situation, som vi har i Italien, vil vi se virksomheder, der ikke kan klare det, og som vil sende folk hjem og ud i arbejdsløshed. Det er det, som aktiemarkedet reagerer på, siger han til TV 2.
En anden situation end under finanskrisen

Ifølge økonomer står Danmark dog i en helt anden situation end sidste gang, vi blev ramt af en markant opbremsning i den økonomiske vækst.

Mens finanskrisen i 2007 kom på et tidspunkt, hvor dansk økonomi vaklede, kommer coronavirus på et tidspunkt, hvor der er en solid base at stå på herhjemme.

– Vi har en dansk økonomi, der godt kan klare et par store stød. Vi er godt rustet til afmatning. Vores private forbrug er ikke gået amok, som under finanskrisen. Vi har ingen boligboble og virksomhederne er også langt bedre polstret, siger cheføkonom ved AE Erik Bjørsted til Fagbladet 3F.

Det kan betyde, at vi slipper for langvarige effekter, som massefyringer og økonomisk tilbagegang.

– Der vil komme en opbremsning, men jeg forventer, at det er midlertidigt. Når 2020 er ovre, vil vi stadig have set en jobfremgang i Danmark på trods af coronavirus, siger han.

Heller ikke overvismand Carl-Johan Lars Dalgaard ser tegn på, at dansk økonomi vil kollapse af en pandemi med coronavirus.

– Verdensøkonomien hænger ikke i en tynd tråd, og vi kommer ikke til at se et beskæftigelsesfald og mange fyringer som under finanskrisen, siger han.

Regeringen vil afbøde corona-konsekvenser for virksomheder
Regeringen afslørede på flere pressemøder onsdag, at man vil lade virksomheder udskyde moms og skat til en værdi af samlet 125 milliarder kroner som følge af coronavirus, der har ramt særligt transportbranchen samt hotel-, restauration- og turismebranchen.

 • Moms:
  Betalingsfristen for store virksomheders betaling af moms forlænges for tre månedlige rater med 30 dage. Store virksomheder er dem, som har en årlig omsætning over 50 millioner kroner.
  Det skønnes at polstre virksomheder med 35 milliarder kroner.

 • A-skat og AM-skat:
  Virksomheder får mulighed for at udskyde indbetaling af A-skat og AM-skat med fire måneder. Det vil for store virksomheder eksempelvis sige, at en indbetaling, der skulle falde 30. april kan udskydes til 31. august.
  I alt får virksomhederne lov at udskyde tre måneders rater på denne måde. Dette skønnes at styrke virksomheder med 90 milliarder kroner i fire måneder.
  Det får første gang virkning fra 30. april for store virksomheder og 11. maj for små og mellemstore virksomheder.

  Kilder: /ritzau/, Finansministeriet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her