Fakta: Fald i alle kontanthjælpsydelser i sidste måned af 2019

Del artiklen:

19 kommuner har fået flere kontanthjælpsmodtagere på en måned, men opgjort over det seneste år har kun fire kommuner flere borgere på ydelserne. Se tal for din kommune her.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Fra november til december sidste år faldt antallet på kontanthjælpsydelser med 800 personer. Dermed er antallet på det laveste niveau siden 2008, skriver Danmarks Statistik

Der er stor forskel på fald – og stigning – i kontanthjælpsmodtagere blandt kommunerne, som det fremgår af kortet nedenfor. Fra november til december 2019 er spændet mellem kommunerne på omkring 10-15 procent, mens det fra december 2018 til december 2019 er omkring 30 procent.

Det er i alle ydelsesgrupper, der er et fald. Se note i grafik over ydelsesgrupper.

Der er flest jobparate, der forlod kontanthjælpssystemet. Her forlod 400 kontanthjælpssystemet hen mod den sidste måned af året; det svarer til 1,5 procent af alle jobparate på ydelserne. 0,4 procent af de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere stoppede også ydelserne.
 
Der var ligeså mange kvinder som mænd, der forlod kontanthjælpsydelser.

Blandt de 16-24 årige var faldet 100 personer, mens 300 personer mellem 25 og 39 år stoppede med at få ydelserne. Blandt de 40 til 64 årige var faldet på 400 personer.

Det største fald var blandt borgere i løntilskud i virksomhederne. Her var faldet 17,5 procent.

null

På kortet her kan man se de enkelte kommuner og forskellen mellem kommunerne i udviklingen fra november til december 2019. De blå kommuner har haft det største fald i kontanthjælpsydelserne i forhold til landsgennemsnittet. De røde har haft den største stigning.

Samsø, Middelfart og Vallensbæk har haft et fald på omkring fem procent, mens Ærø har haft en stigning på omkring fem procent (seks personer) og Frederikssund, Frederikshavn og Frederiksberg har haft en stigning på omkring to procent.

66 kommuner har haft et fald, mens 19 kommuner har haft en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere på den ene måned. I antal er det de fleste steder under 10 personer, mens fire kommuner fik mellem 15 og 28 flere modtagere af kontanthjælpsydelserne.

Fra december 2018 til 2019 er der betydeligt større spring mellem kommunerne. Her Ligger Samsø og Bornholm i toppen med over 20 procent færre på kontanthjælp. Hele 32 kommuner havde ti procent færre på kontanthjælpsydelserne i december 2019 end i december 2018.

I den anden ende slår Læsø rekorden med knap 25 procent flere på kontanthjælp. Det drejer sig om tre personer. Kun tre andre kommuner har flere på kontanthjælp over det seneste år. Langeland har 25 flere; det svarer til en stigning på 4,4 procent. Holstebro og Kerteminde har en stigning på omkring to procent. Det er en stigning på henholdsvis to og en person(er).