Fagbevægelsen og a-kasserne glemmer de ledige akademikere

Del artiklen:
(Arkiv) A-kasserne beskytter sine medlemmerne imod sanktioner, skriver Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard i dette debatindlæg.
(Arkiv) A-kasserne beskytter sine medlemmerne imod sanktioner, skriver Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard i dette debatindlæg. - Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, fastholder i dette svar til fagbevægelsen, at ledige vil være bedst tjent med, at kommunerne overtager rådighedsvurderingerne.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester, København, Venstre,

Ryd forsiden: A-kasserne mener, at de gør et upåklageligt stykke arbejde!

I et polemisk indlæg her på NB-Beskæftigelse slynger Ejner Holst fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og Torben Poulsen, formand for Danske A-kasser, om sig med tal og selvhævdelse og beskylder mig for misinformation.

Det centrale i deres indlæg er en sammenligning mellem dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere, hvor a-kassernes indsats for den første gruppe roses til skyerne.

Man kan diskutere, om den sammenligning overhovedet giver mening andre steder end i de støvede kontorer hos fagbevægelsen.

Men for mig er det vigtigste, at Holst og Poulsen helt glemmer at forholde sig til det mest centrale tal: Er det tilfredsstillende, at vi har 6.000 ledige akademikere i København, der ikke formår at få fodfæste på arbejdsmarkedet?

Når STAR på nuværende tidspunkt ikke opgør a-kassernes sanktioner af de ledige, og vi kun har ældre tal fra 2016, der viser meget, meget få sanktioner, så må vi udelukkende nøjes med at tage a-kassernes ord for, at de også kan skrue bissen over for medlemmerne.

Det mener jeg ikke er hensigtsmæssigt.

Og det er lige præcis den skævhed i systemet, som jeg satte fingeren på i mit interview med NB-Beskæftigelse.

Vi bør behandle alle jobsøgende ens, og derfor giver det god mening, at kommunerne overtager rådighedsvurderingen af de forsikrede ledige.

A-kasserne mener tydeligvis, at de bør beskytte deres medlemmer mod sanktioner, men det er et svigt. De ledige har ikke brug for en god ven, de har brug for et arbejde. Også selvom det måske ikke er deres drømmejob til at starte med. 

Derfor er jeg også glad for, at vi ovenpå efterårets skarpe debat, for kort tid siden har sat os rundt om bordet i København og lavet, hvad man kan kalde et lokalt partnerskab med fire a-kasser, Dansk Erhverv, Dansk Industri og HORESTA for at hjælpe de ledige akademikere i København.

Det er den konstruktive vej, som jeg glæder mig til at gå ned ad sammen med gode samarbejdspartnere.

Men jeg er selvfølgelig enig med Holst og Poulsen om, at beskæftigelsesministeren bør bede STAR lægge tallene for dagpengemodtageres sanktioner frem hurtigst muligt. Det vil højne debatten, at vi har datagrundlaget i orden og kender til S-kassernes nuværende sanktionsniveau.

Men for mig er det vigtigste altså stadigvæk at få så mange som muligt af de 6000 ledige akademikere i København ud af ledighedskøen og ind på jobmarkedet.

__________________________________________________________________________________

Om skribenten
Cecilia Lonning-Skovgaard er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune,

Fakta
De fire A-kasser, der er med i samarbejdet med arbejdsgivere og Københavns kommune er: 

  • Magistrenes A-kasse
  • Akademikernes A-kasse
  • AJKS (Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation & Sprog)
  • CA (Civiløkonomernes A-kasse) 

hsk

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her