A-kasse afviser blankt V-borgmesters kritik af manglende kontrol med ledige

Del artiklen:
Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. (Arkivfoto)
Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. (Arkivfoto) - Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester sætter et godt samarbejde på prøve, når hun kritiserer a-kassernes kontrol af lediges rådighed, mener 3F København. Det skete i NB-Beskæftigelse i sidste uge.

Af NB Medier, [email protected]

Et forslag fra Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) om at kommunerne skal overtage a-kassernes kontrol af, om ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet, møder nu kraftig kritik fra 3F København.

Det skriver Fagbladet 3F.

Borgmesteren har til NB-Nyt sagt, at ”a-kasserne ikke sanktionerer så ofte, som jobcentrene kunne ønske sig”, og at a-kasserne ikke følger op på jobcentrenes indberetninger.

(Interviewet med Lonning-Skovgaard blev bragt første gang i NB-Beskæftigelse, red.)

Læs også:
Københavner-borgmester: Lad os vurdere rådighed

Altså at a-kasserne ikke gør deres arbejde godt nok.

Udtalelserne har fået a-kasseleder i 3F København Søren Becher op i det røde felt. For ifølge Søren Becher er de faktiske forhold næsten omvendt af det, borgmesteren gav udtryk for.

Et løbende og godt samarbejde med kommunen

Ifølge Søren Becher har 3F København – landets største 3F-afdeling – et løbende og godt samarbejde med kommunen:

– Sammen med kommunens folk har vi allerede drøftet spørgsmålet om vores kontrol med de lediges rådighed, og sammen gennemgået en række sager. Konklusionen er, at a-kassens afgørelser var korrekte, siger han.

Ifølge Søren Becher peger pilen snarere mod kommunen selv:

– Jobcentret har ikke fremlagt dokumentation for, at vi har begået en eneste fejl, selv om vi har en udtrykkelig aftale om at fremlægge konkrete eksempler. Tværtimod har ledelsen i Jobcenter København erkendt, at de havde interne problemer med at få deres kolleger til at indberette korrekt. Derfor er det aftalt, at de skulle uddannes, før vi igen kunne mødes om det fremtidige samarbejde om rådighed, fortæller Søren Becher fra a-kassen.

– Vi har et godt samarbejde. Men med sine udtalelser sætter borgmesteren samarbejdet på en alvorlig prøve, mener han.

Forvaltningen: Det handler om akademikere

A-kassen og formand i 3F-afdelingen John Ekebjerg-Jakobsen har nu inviteret borgmester Lonning-Skovgaard til et møde om sagen.

Fagbladet 3F har bedt forvaltningen be- eller afkræfte a-kasselederens udlægning.

I et skriftligt svar fra beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune lyder det:

– Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har et godt og løbende samarbejde med alle a-kasser for at få ledige københavnere i job eller uddannelse. Borgmesterens udtalelser faldt i et interview, der drejede sig om akademikere, og dermed også om forholdet til de fire a-kasser, som optager netop akademikere. Jobcenter Københavns medarbejdere bliver løbende opkvalificeret for at sikre så høj en kvalitet i opgavebehandlingen som muligt.

I den oprindelige artikel fra 27. januar nævnes ikke, at borgmesterens kritik alene gælder akademikernes a-kasser.

I AKA – Akademikernes A-kasse – er administrerende direktør Villy Dyhr noget forundret over, at pilen peger mod hans a-kasse:

– Vi overholder alle regler om rådighedsvurdering, hvilket følges op af STAR. Så vi lever helt op til reglerne, siger han.

STAR er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der kontrollerer a-kasserne.

Se også Cecilia Lonning-Skovgaards svar til fagbevægelsens top i dagens NB-Beskæftigelse.

hsk

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her